'Aankomende versoepelingen puur commercieel en niet gericht op veiligheid'

28 MEI 2021 09:34 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wekdienst 28/5: Persconferentie over versoepelingen • EMA oordeelt over Pfizer bij kinderen

Iedereen snakt naar frisse lucht. Langer vertoeven op de terrassen, de cafés en restaurants binnen open en een heleboel meer. De druk op de financiële schade neemt toe nu de tijd langer duurt. Begrijpelijk als er al over een einddatum van de steunmaatregelen wordt gesproken. De missie dit jaar was aandacht te vragen voor het zwemonderwijs en deze met spoed onder de aandacht te krijgen op basis van essentieel en prioriteit. Dit is gelukt met de melding van VWS dat dit reparatiebeleid van het kabinet was.

Jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar het is gelukt. Wat nog niet gelukt is, is dat er vrij gezwommen moet kunnen worden om de zwemvaardigheid bij te houden. Steeds meer zwembaden voelen de druk toenemen. Banenzwemmen met je ouders is leuk, maar zwemmen moet ook leuk zijn als je eenmaal je diploma’s gehaald hebt.

De oogkleppen van het kabinet met het oog op recreatief zwemmen zijn groot. Mijn inziens wordt er weer van eiland naar eiland gekeken en beslist en wordt de veiligheid opnieuw vergeten. En ja, ik wil ook graag langer op het terras zitten en als onder andere horeca ondernemer een restaurant in. Maar de zorgen voor de zomervakantie met de vele gemiste uren gemiste oefening van de zwemvaardigheid baren grote zorgen.

Het plan B van het kabinet begint zich langzaam te vormen en heel af en toe is er een lijn te vinden. Gelukkig, want onzekerheid en alleen maar angst is een hele slechte raadgever. Ik mis alleen het grootste punt veiligheid. Ik begrijp dat de kabinetsleden geen eerste prioriteit leggen bij het bijhouden van de zwemvaardigheid, maar toch zou ik ze vriendelijk, maar dringend willen verzoeken dit wel te doen.

“Mark my word” dat kinderen met het behaalde zwemdiploma A, B en eventueel C sneller in paniek raken als er onverwachtse dingen in een zwembad of in de zee gebeuren als zij daar aan het zwemmen of spelen zijn. Een rijbewijs halen betekent ook niet dat je kunt autorijden. Je kent de basis en moet daarna ervaring opdoen. Hetzelfde geldt voor een zwemdiploma. Helaas wordt dit niet met die prioriteit gezien.

Vandaag is de persconferentie voor versoepelingen met ingang van 5 juni. Het zou het kabinet sieren als er toch overwogen wordt rekening te houden met de zomervakantie en de vele kinderen die al een half jaar vrijwel hun zwemvaardigheid niet hebben kunnen oefenen. Laat kinderen tot 18 jaar recreatief zwemmen en zorg dat wij gezamenlijk er alles aan doen om de (mogelijke) verdrinkingen zo laag mogelijk te houden nu wij er de kans voor hebben.

Shiva de Winter is voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Actualiteiten