Zaterdag heet en onweersbuien in Berlijn, veel wind in ons land voor Nederland - Turkije

05 JUL 2024 11:42 | Weeronline

Zaterdagavond om 21:00 uur speelt het Nederlands elftal de kwartfinale tegen Turkije. In Berlijn wordt het zaterdagmiddag 30 graden en stijgt eind van de middag de kans op een fikse onweersbui. In Nederland is zaterdag sprake van veel wind. In het noorden en westen geldt code geel vanwege zware windstoten van 75 tot 90 km/uur. Tijdens de avond neemt de wind iets af.

In Nederland komen zaterdag vooral in de ochtend buien voor. In de loop van de middag en zaterdagavond is het op de meeste plaatsen droog, al is een lokaal buitje wel mogelijk. De temperatuur ligt zaterdagavond om 21:00 uur rond 15 graden.

Het belangrijkste aandachtspunt in het weer voor zaterdag is de wind. De zuidwestenwind wordt in middag vrij krachtig en aan zee waait het krachtig tot hard, windkracht 6 of 7. In het noordwestelijke kustgebied kan het zelfs enige tijd stormachtig waaien, windkracht 8. 

In de middag en tijdens het begin van de avond geldt een code geel voor Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden voor zware windstoten van 75 tot 90 km/uur. Vooral op de Waddeneilanden en vlak langs de kust zijn windstoten van 90 tot 100 km/uur mogelijk. Ook elders in het noorden, midden en westen van het land komt het tot forse windstoten en het is goed mogelijk dat de code geel nog wordt uitgebreid naar provincies als Zuid-Holland, Flevoland, Groningen en Drenthe. In het zuidoosten van het land zijn de windstoten het minst krachtig.

Vlak voor en tijdens Nederland – Turkije neemt de wind af, maar vooral in de noordelijke kustprovincies kan het nog fors waaien en dit kan lastig zijn op plekken waar grote schermen worden gebruikt. 

In het zuiden en midden van het land is het risico op overlast door de wind tijdens Nederland - Turkije klein. Wel moeten worden opgepast als de schermen al in de middag worden geplaatst en bijvoorbeeld ook de wedstrijd Engeland – Zwitserland, aftrap 18:00 uur, wordt getoond.

Berlijn: zeer hete zaterdag met kans op een felle onweersbui

Net als bij ons is het zomerweer de laatste tijd ook bij onze oosterburen wisselend. Deze vrijdag is het in de Duitse hoofdstad droog en wisselend bewolkt met een middagtemperatuur rond 21 graden. Komende nacht blijft het droog en zakt het kwik naar een graad of 14.

Zaterdag tapt het weer uit een heel ander vaatje. De dag start volop zonnig en het kwik stijgt snel. Zaterdagmiddag wordt het maar liefst 30 graden in Berlijn. Dat wordt dus zweten geblazen in de fanzone en tijdens de mars naar het stadion. De zonkracht bereikt in de middag UV-Index 6. Wie niet is ingesmeerd kan in 15 tot 25 minuten verbranden.

Eind van de middag stijgt de kans op buien en dit kunnen pittige onweersbuien zijn. Naast onweer is ook kans op zware windstoten. Zoals het er nu voorstaat is de kans op een felle bui vooral groot voor de wedstrijd, grofweg tussen 16:00 en 20:00 uur. Tijdens de wedstrijd zelf, aftrap 21:00 uur, is nog kans op een minder felle bui en ligt het kwik rond een graad of 20.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/5-7-2024-ek-voetbal-nederland-turkije

Meer binnen de rubriek Sport