'Midden november is 15 tot 17 graden uitzonderlijk'

07 NOV 2022 16:27 | Weeronline

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Jaco van Wezel, Weeronline. Aanleiding: Zachte weer keert terug: morgen 17 graden en een zonnetje - RN7

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is beleven we morgen weer een zeer zachte herfstdag. Tot datum-warmterecords komt het waarschijnlijk net niet, maar de temperaturen van 15-17 graden die we dinsdag hebben zijn wel uitzonderlijk. Normaal is het begin november ongeveer 12 graden.

Het datum-warmterecord voor 8 november in De Bilt staat op 17,3 graden en werd gemeten in 2015. En het datumrecord over alle stations staat op 19,2 graden en werd in 1983 gemeten te Maastricht.

De meest late dag in het najaar waarop het ergens in ons land nog 20 graden werd dateert van 12 november 1926. In Sittard werd het toen, op een meetpunt dat nu niet meer bestaat, precies 20,0 graden.

Echt terrasweer is het morgen niet, doordat er een vrij stevige zuidenwind waait. Wel is het lekker weer voor buitenactiviteiten zoals sporten of tuinieren. Er zijn veel wolkenvelden, waar de zon vooral ’s ochtends regelmatig doorheen schijnt. In de middag wordt de bewolking dikker en krijgen we de zon minder vaak te zien. Aan de kust neemt eind van de middag de kans op een bui toen en ’s avonds kunnen op meer plaatsen buien volgen.

Aanhoudend zacht

Het blijft tot en met zaterdag bijzonder zacht met maxima van 14 à 15 graden. In november ondergaat de temperatuur normaal gesproken een flinke daling. Waar het begin van de maand overdag gemiddeld nog een graad of 12 wordt, is de normaal halverwege de maand nog slechts 10 graden. Dit zakt aan het einde van de maand nog verder naar 8 graden. Zaterdag komt de temperatuur nog zo’n 5 graden boven de gebruikelijke waarden uit.

Vanaf zondag lijkt de temperatuur licht te dalen, maar hoeveel is nog onzeker. Mogelijk dat later volgende week de maxima uitkomen rond de normale 10 graden.

Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder, Weeronline

Meer binnen de rubriek Klimaat en weer