Dit is een expertquote van Hanneke Felten, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 1,6 miljoen mensen voelden zich vorig jaar gediscrimineerd
1 procent van de inwoners van Nederland voelde zich vorig jaar gediscrimineerd, staat in de nieuwe Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat dit niet alleen ‘een gevoel' is, blijkt uit eerdere onderzoekcijfers. Dat zegt Hanneke Felten, senior onderzoeker en projectleider effectief discriminatie bestrijden van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) en Movisie.
Met praktijktesten is al meerdere malen objectief aangetoond dat bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt op grond van afkomst in Nederland veelvuldig gebeurt. Bij deze test sturen deelnemers dezelfde cv’s naar werkgevers, met als enige verschil de naam of geboorteplaats. Op die manier testen onderzoekers in de praktijk of mensen bij werving en selectie worden geweigerd vanwege hun migratieachtergrond. Voorbeeld: uit een test van Blommaert en anderen uit 2014 kwam naar voren dat de sollicitant met een Nederlands klinkende achternaam 60% meer kans heeft om door de selectie te komen dan een sollicitant met een Arabisch klinkende achternaam.
Ook op de woningmarkt worden dit soort praktijktesten gedaan. Een recent onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut laat zien dat de discriminatie op de woningmarkt in de afgelopen twee jaar zelfs is toegenomen. Ook in het onderwijs, in de openbare ruimte en in de buurt ervaart een grote groep Nederlanders discriminatie. Daar zijn nog geen praktijktesten gedaan maar de cijfers die er zijn, duiden er op dat ook daar discriminatie feitelijk gezien vaak voorkomt. Discriminatie is dus meer dan een gevoel en een effectieve aanpak van discriminatie is daarom hard nodig.
Hanneke Felten, senior projectleider en onderzoeker, Movisie