'Zet het sportende kind centraal'

17 MRT 2021 15:37 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Dorien Dijk van Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Gemeente Amsterdam eist meer veiligheid bij sportclubs | ANP

Het is interessant dat de gemeente Amsterdam als eerste met sancties komt als een sportclub niet voldoet aan de eisen van sociale veiligheid. En dan vooral de vraag hoe je als gemeente hierover in gesprek gaat met de clubs, hoe je hen kunt begeleiden om juist wel een sociaal en veilig klimaat te creëren. Het is belangrijk dat ook gemeenten gebruik maken van de kennis en tools die rondom dit thema zijn ontwikkeld.

In sportclubs met een goed pedagogisch sportklimaat staat de ontwikkeling van jonge sporters centraal en is alles gericht op sportplezier. Het sportende kind staat dus centraal. Als er een goed pedagogisch sportklimaat is op de vereniging dan kunnen kinderen in een didactische omgeving motorische vaardigheden ontwikkelen, is het leerproces gericht op het behalen van successen, is er onderlinge betrokkenheid en zorg voor elkaar en is de psychische en fysieke veiligheid gegarandeerd. In een dergelijke omgeving willen we in Nederland kinderen sport aanbieden. Sport is gericht op plezierbeleving en er mag geen ruimte zijn voor pesten, discriminatie, emotioneel en seksueel misbruik.

In Nederland zijn de inzichten van een aantal Europese onderzoeksprogramma's zoals ICoachKids, Kids First en Keep Youngsters Involved vertaald naar praktische instrumenten, waaronder een toolkit, waarmee trainers en coaches toe kunnen werken naar een pedagogisch sportklimaat. Belangrijk is dat niet alleen trainers en coaches, maar juist ook bestuurders en ouders en gemeenten, buurtsportcoaches en lokale adviseurs zich bewust zijn van het belang van een positieve sportbeleving en zich daarvoor inzetten. Ook in België wordt veel gedaan op het gebied van veilig sporten. Zo heeft het Centrum Ethiek in de Sport een nieuw kaartspel ontwikkeld dat jongeren van 12 tot 18 jaar helpt zich te wapenen tegen grensoverschrijdend gedrag.

Dorien Dijk is Specialist Fit & Gezond bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Meer binnen de rubriek Sport