Nieuwe website Mitz voor zorgaanbieders en leveranciers gelanceerd

17 MEI 2022 13:28 | Stichting VZVZ Servicecentrum

De website www.mitz-toestemming.nl is live. De site is bedoeld voor alle zorgaanbieders in Nederland en hun softwareleveranciers. Voor de elektronische  uitwisseling van medische gegevens hebben zorgaanbieders vaak de toestemming van hun patiënten nodig. Met Mitz regelen alle Nederlanders straks de toestemmingen voor al hun zorgaanbieders. De website biedt zorgaanbieders en leveranciers alle informatie die nodig is om aan te sluiten op Mitz, de gemeenschappelijke online toestemmingsvoorziening.

Zorgaanbieders en hun patiënten

Nu vragen zorgaanbieders hun patiënten om toestemming voor het beschikbaar stellen van hun medische gegevens, wanneer die bij een toekomstige behandeling nodig mochten zijn. Patiënten moeten bij iedere zorgaanbieder apart toestemming geven. Met Mitz is dat niet meer nodig. Mitz is de gemeenschappelijke online toestemmingsvoorziening, die iedereen in Nederland in staat stelt om toestemmingen zelf te regelen zonder tussenkomst van een zorgaanbieder. Zorgaanbieders moeten wel met hun informatiesysteem aansluiten op Mitz. De nieuwe website laat zien wat dat betekent.

Mitz

Mitz is een voorziening die platformonafhankelijk is en niet gebonden aan een specifiek uitwisselingssysteem. Mitz werkt voor alle aangesloten uitwisselingssystemen en voor de aangesloten zorginformatiesystemen van zorgaanbieders. Dus met Mitz kan iedereen in Nederland straks zelf regie voeren over de uitwisseling van diens medische gegevens. In de loop van 2022 komt Mitz beschikbaar voor gebruik. De gelanceerde website stelt zorgaanbieders en hun leveranciers in staat om zich voor te bereiden op de komst van Mitz.

Voor het elektronisch delen van medische gegevens is vaak toestemming van de patiënt nodig. Het bijhouden van die toestemmingskeuzes gebeurt nu op veel verschillende manieren en plaatsen. Steeds opnieuw, vaak anders en regelmatig handmatig. Gevolg: de patiënt heeft geen regie en geen goed overzicht over de eigen toestemmingskeuzes. Samen met de zorg is daarom een nieuw proces voor het registreren van deze toestemmingskeuzes ontwikkeld, waarbij iedere Nederlander zelf zijn/haar keuzes kan invoeren en beheren via de online voorziening Mitz. Mitz is een gemeenschappelijke voorziening waar de toestemmingskeuzes van iedere Nederlander voor álle zorgsectoren kunnen worden vastgelegd. Mitz kan gebruikt worden bij alle systemen die digitaal medische gegevens uitwisselen.

Meer binnen de rubriek Computers