'CEO’s van grote bedrijven moeten de circulaire economie écht laten opschalen'

07 FEB 2022 13:33 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Week van de Circulaire economie 2022 | ANP

De grote uitdaging in de circulaire economie is de opschaling. Onze Nieuwe Economie Index (NEx) van 2022 laat zien dat de economie voor het tweede jaar op rij slechts 12,9 procent circulair is. En dat terwijl je op basis van de Week van de Circulaire Economie zo maar kunt concluderen dat circulariteit mainstream is geworden. Zo lang de innovatie echter vooral moet komen van mkb’ers en start-ups, gaat de echte opschaling niet plaatsvinden.

Neem een voorbeeld aan bedrijven als VEPA, Schijvens Textiel en Emma Footwear: zij zien circulair ondernemen als kans en dus geen belemmering. Zoals veel grote bedrijven dat wel zien. Het zijn dan ook vooral de grote bedrijven die hun verantwoordelijkheid moeten pakken. Stop met praten en ga poetsen. Realiseer je dat je een zorgplicht hebt naar de toekomstige generaties. En wees niet bang: keer op keer toont onderzoek aan dat bedrijven die zicht richten op langetermijnwaardecreatie beter presteren dan bedrijven die alleen financiële winst voorop zetten.

Maria van der Heijden is directeur-bestuurder, MVO Nederland.

Meer binnen de rubriek Maatschappelijk verantwoord ondernemen