'Broedseizoen in volle gang, dus blijf op het pad tijdens Dag van het Nationaal Park'

20 MEI 2022 16:41 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jelle de Jong, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Dag van het Nationaal Park: Mens & Natuur – RTV Meppel

24 mei is de Dag van het Nationaal Park en daarom zijn er komend weekend al veel activiteiten in onze Nationale Parken. Als IVN Natuureducatie vinden we het geweldig dat veel mensen in coronatijd de natuur meer zijn gaan waarderen, maar ze moeten wel beseffen dat het broedseizoen in volle gang is. Daarom roepen we echt op: Blijf op het pad!

In de Nationale Parken is het de afgelopen jaren veel drukker geworden en dat is begrijpelijk. Het is heerlijk en goed voor je gezondheid om in de natuur te zijn. Maar we moeten wel goed voor die natuur zorgen. Overal zijn nu broedende vogels, die je niet moet verstoren. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland hadden ze vorig jaar zo’n mooie slogan: ‘Blijf jij op het pad, dan blijf ik op mijn nest.’ En dat is precies waar het om draait.

Onveilig in eigen park

Als broedvogels voortdurend verstoord worden, gaan ze zich onveilig voelen, waardoor hun jongen mogelijk te weinig voedsel krijgen. Of misschien trekken de vogels gewoon wel weg uit het park. Dat willen we toch niet hebben? Bovendien is op de paden blijven niet alleen van belang voor broedvogels, maar ook voor andere dieren in het park, zoals konijnen, hazen en reeën die in het voorjaar jongen krijgen. Ook zij hebben rust en ruimte nodig.

Dat is ook iets wat we vooral willen zeggen tegen hondenbezitters. Nog altijd laten mensen hun honden los op plekken waar ze moeten zijn aangelijnd. Waarschijnlijk zien ze niet in waarom hun dier vast moet, want hij doet toch geen vlieg kwaad? Maar ze beseffen niet dat hun trouwviervoeter ook vlak naast het pad in de natuur al voor onrust zorgt. Alleen al door sporen achter te laten. Daarom zeggen wij: geniet van onze mooie Nationale Parken, maar met respect voor de natuur!

Jelle de Jong is algemeen directeur van IVN Natuureducatie

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid