Een moedige roei expeditie over open zee voor de spierziekte HMSN

09 JUL 2021 10:07 | Prinses Beatrix Spierfonds

A.s. zondag 11 juli arriveert op Schiphol een moedig team van vier stoere mannen, die in 67 dagen van Gibraltar naar Sicilië hebben geroeid. In totaal werd er maar liefst 12.000 km afgelegd. Een unieke prestatie in barre omstandigheden, geheel op eigen kracht, om aandacht te vragen voor de progressieve spierziekte HMSN. Captain Peter Arensman: “Vanuit de passie voor avontuur en de noodzaak van onderzoek is dit idee ontstaan. Omdat de spierziekte HMSN in mijn familie voorkomt, ben ik mij erg bewust van het belang van beweging. Als iets het waard is om je voor in te zetten – dan is dit het wel.”

De mannen zijn in 67 dagen van Gibraltar naar Sicilië geroeid. De spelregels waren helder; langs de kust en over open zee, geheel op eigen kracht. De roeiboot was speciaal geprepareerd door oceaanroeier Ralph Tuijn en uitgerust met de modernste apparatuur. Zo werd de positie van de roeiers meerdere malen per dag via satelliet doorgegeven. Onderweg konden de teamleden met het thuisfront communiceren en met schepen in de omgeving. De elektriciteit werd opgewekt met zonnepanelen en de energie werd opgeslagen in batterijen. De roei-expeditie voerde de deelnemers langs Cartagena, Albaida, Ibiza, Mallorca en tot slot Sicilië. Om deze bizarre tocht tot een goed einde te brengen roeide het team in toerbeurten.

Arensman heeft met deze bijzondere tocht inmiddels ruim 100.000 euro opgehaald. Met dit bedrag wil hij wetenschappelijk onderzoek naar de spierziekte HMSN mogelijk maken.” HMSN is een spierziekte waar geen medicijnen voor zijn en waarvan de oorzaak onbekend is. We willen ons de komende vier jaar inzetten om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze erfelijke spierziekte. Vorig jaar heb ik de Mount Everest beklommen en dit jaar dus de roei-expeditie. We staan pas aan het begin met deze roei-expeditie, dus blijf ons volgen er komt nog meer.”

Voor meer informatie over dit persbericht, hoge resolutie beeldmateriaal, interview aanvragen kunt u contact opnemen met de PR adviseur van Prinses Beatrix Spierfonds, Sonja van der Velden via s.van.der.velden@spierfonds.nl of via 06-82147596. Als u graag aanwezig wilt zijn bij de aankomst op Schiphol dan horen wij dat graag voor vrijdag 10 juli 18.00 uur.

Meer binnen deze rubriek