Cordaid opent Giro667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

09 JUN 2023 16:34 | Cordaid

Honderdduizenden mensen zijn keihard getroffen door de damdoorbraak in Oekraïne. Hun incasseringsvermogen is voor de zoveelste keer op de proef gesteld. Cordaid is meteen met haar lokale Caritas partners in actie gekomen om te helpen. Samen zorgen ze voor schoon drinkwater, hygiëne kits, voedselpakketten, evacuaties en opvang. 

In het rampgebied is momenteel een groot gebrek aan basisbehoeften. Het uitvallen van de elektriciteits-, water- en rioleringssystemen zorgt voor grote problemen. Cordaid’s lokale partners richten zich nu eerst op het leveren van schoon drinkwater, hygiëne kits en voedselpakketten aan de getroffenen. Opvang van duizenden mensen en dieren in steden en dorpen is ook een acute noodzaak waarbij hulp nodig is. Mensen worden geëvacueerd en opgevangen op treinstations en in ziekenhuizen. Toch kiezen de meesten ervoor om hun woningen niet te verlaten. Ze hopen hun leven weer op te kunnen pakken als het water gezakt is. Voor deze mensen zijn Cordaid en haar lokale partners er ook.

“Zodra aan de eerste dringende behoeften is voldaan, zal de aandacht gaan naar wederopbouw en renovatie van beschadigde woningen, het bieden van essentiële psychologische ondersteuning en het weer opbouwen van inkomen. Het gebied zal namelijk vervuild zijn, omdat er door de damdoorbraak honderdvijftig ton olie in het water gelekt is.”, zegt Paul Borsboom, noodhulp expert van Cordaid die het afgelopen voorjaar nog dit rampgebied bezocht. “Huizen waar ooit mensen woonden zijn verwoest of grotendeels onbewoonbaar gemaakt. In de getroffen steden en dorpen wonen veel ontheemden en ook mensen die al eerder gevlucht waren uit de regio Kherson. Voor al deze Oekraïners aan de frontlinie is dit de zoveelste ramp waar ze mee te maken krijgen. Verzwakt door het slepende conflict in hun land, onzekerheid over hun toekomst en getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt hebben de bewoners rond de Kakhovka-dam nu én straks als het waterpeil omlaag is heel veel hulp nodig. Samen met onze Oekraïense partners zet Cordaid zich hier volledig voor in.”

Financiële middelen hard nodig

Cordaid heeft uit eigen middelen inmiddels 50.000 euro toegezegd. Maar de financiële nood is veel hoger. Daarom heeft de organisatie een speciale noodhulp rekening geopend. Vanaf vandaag kunnen giften overgemaakt worden naar Giro667, tnv Cordaid. 

Over Cordaid

De Nederlandse hulporganisatie Cordaid bestrijdt armoede in fragiele staten en conflictgebieden overal ter wereld. Cordaid verbindt noodhulp en ontwikkeling door middel van programma’s voor veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs en werk. Met resultaatgerichte financiering en eigen investeringsfondsen werkt Cordaid vanuit de lokale gemeenschappen om kansen te creëren voor de allerarmste, meest kwetsbare en vaak uitgesloten mensen. Cordaid wordt in Nederland gesteund door meer dan 250.000 donateurs.

Voor meer informatie en interviews kunt u contact opnemen met: Elianne van Waalwijk van Doorn, persvoorlichter Cordaid T 06-51798572 E ewd@cordaid.org

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen