'Oudere op e-bike moet ook blijven bewegen om ernstig letsel na ongeval te beperken'

13 APR 2022 13:38 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Liesbeth Preller, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Steeds meer fietsongelukken met ernstig letsel tot gevolg | NOS | ANP

In Nederland komen steeds meer fietsongevallen voor met ernstig letsel, zo blijkt uit gegevens van VeiligheidNL. Opvallend is dat bijna de helft van de fietsslachtoffers ouder dan 55 jaar was. Het toenemende aantal e-bikes speelt ook een rol: mensen lopen meer risico op ernstig letsel op een e-bike dan op een gewone fiets.

Om ongevallen met ernstig letsel te voorkomen wordt in eerste instantie vaak gedacht aan fietsspecifieke preventie. Maar belangrijk is juist ook meer aandacht voor voldoende intensief en goed bewegen met bot- en spierversterkende en balansactiviteiten, zoals de beweegrichtlijnen aangeven.

Naast dat voldoen aan de beweegrichtlijnen bijdraagt aan een betere gezondheid en botkwaliteit, leidt het ook tot meer kracht en betere balans. Het beoefenen van verschillende sportactiviteiten resulteert bovendien in betere coördinatie en goed reactievermogen. Deze vaardigheden helpen een zware e-bike onder controle te houden. Ook helpt het tijdens fietsen meer in balans te blijven en om sneller te kunnen corrigeren bij een gevaarlijke situatie.

Vooral zorgverleners, gemeenten en de Rijksoverheid zijn aan zet om bewegen als preventiemiddel toegankelijker te maken. Zo kunnen zorgverleners het belang van bewegen en verwijzen van patiënten naar de juiste zorg- en sportprofessionals nadrukkelijker benoemen. Gemeenten zouden regie moeten voeren over voldoende kwalitatief beweegaanbod voor senioren en daarbij een goede infrastructuur, waardoor zorg en sport makkelijker kunnen samenwerken. Om de zorg- en sportsectoren daadwerkelijk effectiever te laten samenwerken, kan de Rijksoverheid de bestaande hoge drempels verlagen. Zo blijft de oudere generatie langer gezond en vaardig in bewegen, met minder risico op ernstige fietsongevallen.

Liesbeth Preller, specialist bewegen voor ouderen en chronisch zieken, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Ouderenzorg