Hedy d'Ancona en Shirin Musa in serie dubbelinterviews over activisme

07 DEC 2021 14:13 | Vrij Links

Het botst, knalt en knettert in het maatschappelijke debat. Grondrechten en vrijheden staan opnieuw ter discussie. De sterke polarisatie vraagt om een nieuwe beantwoording van de vraag wat ons bindt van generatie op generatie Nederlanders. Vrij Links lanceert vandaag de 80/20 Dialogen: een serie dubbelinterviews over vrouwenrechten, milieu en klimaat, woningnood, vrije kunst en vakbonden. Vijf inspirerende gesprekken over de onophoudelijke strijd voor vrijheid, met onder meer Hedy d’Ancona en Shirin Musa (Femmes for Freedom) en Peer de Rijk (Milieudefensie) en Jelle de Graaf (Extinction Rebellion).

Opstand nieuwe generatie komt er aan

Een breed scala aan thema’s bracht in de jaren 80 veel Nederlanders op de been: van hongersnood in Afrika tot milieuvervuiling, van woningnood tot vrouwenrechten. Honderdduizenden demonstreerden in Amsterdam en Den Haag tegen de plaatsing van kernwapens in Europa. Ook nu zetten mensen zich weer volop in voor fundamentele rechten en vrijheden. Zo waren er nog nooit zoveel demonstraties in Nederland als het afgelopen jaar – van Black Lives Matter tot de klimaatprotesten. Beide generaties activisten gaan in de 80/20 Dialogenmet elkaar in gesprek.

Opvallend is de solidariteit tussen deze generaties én de constatering dat er een generatie ‘mist’ tussen hen in. In de jaren 90 ging het economisch voor de wind, werd het neoliberalisme groot en domineerde het mantra van de ‘eigen verantwoordelijkheid’. Maar nu de ongelijkheid veel Nederlanders in de problemen brengt – door woningnood, doorgeslagen flexwerk, klimaatkosten, bedreiging van de vrije kunst en vrouwenrechten – noemen veel geïnterviewden een opstand van de jonge generatie onvermijdelijk.

Kritisch debat en verandering gaan hand in hand

De serie laat zien dat de stem van elk mens een verschil kan maken. Vrijheid van meningsuiting staat aan de basis van andere vrijheden. Mensen laten hun stem horen tegen racisme, seksisme of klimaatverandering, voor het recht op fatsoenlijke huisvesting en arbeidsomstandigheden. De 80/20 Dialogen schetsen niet alleen de maatschappelijke turbulentie en tijdsgeest, de reeks portretten maakt ook duidelijk dat kritisch debat en verandering hand in hand gaan.

De 80/20 Dialogen – Vrouwenrechten

Shirin Musa van Femmes for Freedom sprak met Hedy d’Ancona over de voortdurende strijd voor vrouwenrechten. “Vrouwen zoals ik, wij hebben op meerdere fronten strijd te voeren. In de gezinnen waarin we opgroeien, in onze latere relaties, in onze gemeenschap die een oordeel heeft, en dan ook nog eens in de samenleving. En wat we te vaak vergeten is dat wat er in de jaren 60, 70 en 80 succesvol door jullie is bevochten, precies de strijd is die wij nu moeten leveren.”

Over ons Vrij Links is een onafhankelijke maatschappelijke beweging die zich inzet voor een vrij en onbelemmerd debat, een solidaire en seculiere samenleving en een herwaardering van individuele vrijheid. In een paar jaar tijd zijn wij uitgegroeid tot een krachtige en genuanceerde naam in het publieke debat. Onze publicaties en activiteiten brengen verandering teweeg. Academici, opiniemakers, kunstenaars, politici en media weten ons te vinden voor expressie, meningsvorming en advies. Waar vrijheden onder druk staan geeft Vrij Links een platform, steun en vocabulaire. Zachte stemmen – in de beknelling van kerk of moskee, van werkgever of woningnood, van racisme of homofobie – vinden bij Vrij Links een podium. Op onze website publiceren we bijna dagelijks eigen artikelen, columns en interviews. Sinds de lancering zijn ruim 600 artikelen verschenen van meer dan 150 verschillende auteurs. We organiseren bijeenkomsten en brengen projecten en (internationale) samenwerking tot stand waarin we politici, kunstenaars, bestuurders en andere individuen aan elkaar verbinden. Neem contact op De 80/20 Dialogen vindt u op www.vrij-links.nl. Voor meer informatie over Vrij Links en deze serie dubbelinterviews kunt u contact opnemen via pers@vrij-links.nl.

Meer binnen de rubriek Sociaal activisme