'Onzichtbaar zijn geen optie voor lhbti+-gemeenschap'

29 JUL 2022 15:47 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Charlot Pierik, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Reizende Pride-fototentoonstelling opnieuw beklad, nu in Maastricht

Dit weekend gaat in Amsterdam de Pride van start. Het evenement draagt veel bij aan de zichtbaarheid van de lhbti+-gemeenschap. En dat is nog steeds hard nodig. Onlangs werden in Maastricht foto’s van de Pride Photo tentoonstelling beklad met zwarte verf. Dit gebeurde ook al bij exposities in Vlissingen en Almere.

Dit vandalisme laat een paradox zien. Als foto’s van lesbische, homoseksuele, bi+, trans en intersekse personen onzichtbaar in het straatbeeld zijn, dan zijn er ook geen vernielingen. Maar dat is geen optie. Met de beelden zijn ontzettend veel jongeren geholpen. Er zijn jongeren die geboren zijn in een lichaam met geslachtskenmerken die niet overeenkomt met de identiteit. De foto’s laten op een positieve manier zien hoe het anders kan.

Dat het laten zien wie je bent op een brute manier wordt afgestraft, is een maatschappelijk probleem. Het is akelig voor de mensen die in al hun kwetsbaarheid op deze foto’s staan. Het is schrikbarend dat deze beelden nog steeds zulke heftige emoties oproepen bij sommige mensen. Door het vandalisme, en ook geweld, ontstaat er keer op keer een gevoel van onveiligheid onder mensen met een andere seksuele oriëntatie of genderidentiteit dan de meerderheid.

Dat zichtbaarheid hard nodig is, blijkt ook uit een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Lhb-jongeren voelen zich meer dan drie keer zo vaak ongelukkig en hebben twee keer zo vaak psychische problemen. En uit de veiligheidsmonitor die op scholen wordt uitgevoerd blijkt dat gevoelens van veiligheid onder lhbt+-leerlingen verslechterd zijn.

Een proces van lange adem

Het is goed dat gemeenten en organisaties doorgaan met deze tentoonstelling. De foto’s staan nu in Amsterdam en gaan nog naar Groningen, Zwolle, Assen, Heerenveen en Rijswijk. De bekladdingen waren in de gemeente Arnhem zelfs aanleiding voor een pleidooi om de Pride Photo Exhibition ook naar hun stad te halen.

Belangrijk is dat de gemeenten zich tegen het geweld en vandalisme uitspreken en hun reacties niet laten afhangen van wat regenboogorganisaties doen. De vernielingen zijn een aanleiding om te praten met inwoners en groepen over wat acceptabel is en wat niet. Het is geen propaganda, dit zijn gewoon verhalen van mensen. Het laten zien van deze foto’s draagt bij aan de normalisering van de lhbti+-gemeenschap. En dat is noodzakelijk, ook al is het een proces van lange adem.

Dit is een expertquote van Charlot Pierik, adviseur inclusie en diversiteit, Movisie.

Meer binnen de rubriek Seksualiteit