'November was zacht, maar kouder dan vorig jaar'

30 NOV 2021 10:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding:  Nederland ziet eerste sneeuwvlokken van dit najaar | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Met een gemiddelde temperatuur van 7,4 graden tegen 7,0 normaal was november een zachte maand. Veel uitschieters waren er niet. Dat was vorig jaar wel anders met als resultaat een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 8,9 graden. Slecht vier keer verliep november nog zachter.

Dit jaar was het regionaal nat en somber, maar gemiddeld over het land viel 70 mm tegen 82 normaal. De zon scheen landelijk gemiddeld met 69 uur vrijwel de gebruikelijk hoeveelheid van 70 uur. In 2020 was het in november zeer zonnig en met 97 uur zon was het zelfs de op drie na zonnigste november. Ook was het toen droog met 31 mm regen.

Late eerste vorst, maar ook geen hoge uitschieters

Op 22 november kwam het relatief laat tot de eerste officiële vorst en op 28 november daalde het kwik opnieuw onder nul. De warmste dag was 19 november met 14,2 graden. Dat is een groot verschil met de hoogste temperatuur van vorig jaar. Op 2 november 2020 werd het 19 graden in De Bilt en in het zuidoosten steeg het kwik net boven 20 graden.

De keerzijde van rustig herfstweer

Halverwege november stond het weerbeeld in het teken van rustig weer. In de nacht en vroege ochtend kwam mist, nevel of laaghangende bewolking voor en dit zat de zon overdag nog behoorlijk in de weg. Toch waren er ook geregeld dagen met mooie zonnige perioden.

Meeste regen traditioneel in de kustgebieden

De meeste regen viel, zoals gebruikelijk, in de kustgebieden door buien die boven de Noordzee tot ontwikkeling kwamen. De meeste neerslag viel op Texel en in Den Burg verzamelde de regenmeter maar liefst 128 millimeter. Van het uiterste puntje van Zeeuws-Vlaanderen tot Terschelling piekten de neerslagsommen richting of zelfs boven 100 millimeter. Langs de oostgrens viel in totaal niet veel meer dan 30-50 millimeter regen.

Het bleef niet alleen bij regen, want op 27 november kleurde het landschap voor het eerste sinds de zomer weer wit. De meeste sneeuw viel in Noord-Brabant, maar ook in Gelderland en Overijssel zorgden winterse buien voor een tijdelijk sneeuwdek. In de nacht van zondag 28 november op maandag 29 november werd voor het eerst in vrijwel het hele land gestrooid in verband met gladheid door bevriezing en winterse neerslag die op bevroren wegen viel.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws