'Meerderheid zzp’ers kiest weloverwogen voor zelfstandig ondernemerschap'

03 NOV 2023 12:17 | HeadFirst Group

Dit is een expertquote van Marion van Happen, CEO, HeadFirst Group.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding:  Zzp'en naast je vaste baan steeds normaler

In een tijd waarin het demissionaire kabinet zich inzet om schijnzelfstandigheid te verminderen, biedt het recente onderzoeksrapport 'Grip op het zzp-dossier' belangrijke inzichten in de wereld van zzp'ers. Opvallend is dat hoogopgeleide zzp'ers steeds vaker meer dan drie opdrachtgevers per jaar hebben. Het rapport, uitgevoerd door kennisplatform ZiPconomy in opdracht van HR techdienstverlener HeadFirst Group en ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers, toont aan dat het percentage zzp'ers dat afhankelijk is van een beperkt aantal opdrachtgevers per jaar aanzienlijk is gedaald, van 42 procent in 2021 naar 35 procent.

Een cruciale nuance die dit onderzoek aan het licht brengt, is dat bedrijven zelden werknemers dwingen om zzp'er te worden. Slechts 2,7 procent van de zzp'ers kiest bewust voor deze contractvorm omdat hun opdrachtgever dit voorstelt. Dit duidt erop dat de meerderheid van de zzp'ers weloverwogen kiest voor zelfstandig ondernemerschap.

Bovendien wijst het rapport uit dat de groei in het aantal zzp'ers voornamelijk wordt gedreven door zzp'ers die producten verkopen, interessant gezien de politieke discussie die zich hoofdzakelijk concentreert op ingehuurde zzp'ers. Het rapport bevat meer waardevolle gegevens, waaronder het feit dat 83 procent van de zzp'ers (zeer) tevreden is met hun huidige werksituatie, wat een lichte stijging is ten opzichte van vorig jaar. Bovendien maakt een opmerkelijk hoog percentage van 61 procent zich helemaal geen zorgen over de toekomst, het hoogste sinds 2013.

Deze bevindingen zijn van belang om een gebalanceerd beeld te schetsen van de positie van zzp'ers op de arbeidsmarkt. Het publieke debat over dit onderwerp wordt vaak gevoerd op basis van onjuiste aannames. Het is nu aan politiek Den Haag om deze inzichten te omarmen en te integreren in nieuw beleid. Streven naar minder schijnzelfstandigheid is begrijpelijk, maar dit moet gepaard gaan met erkenning van de diversiteit en keuzevrijheid van zzp'ers. Alleen dan kan er een gezonde en florerende arbeidsmarkt ontstaan, waarin zzp'ers hun ondernemerschap optimaal kunnen benutten.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen