'Koud winterweer met een pak sneeuw nog lang niet zeker'

02 FEB 2021 12:16 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Maandag 8 feb. tot 40 cm sneeuw in Nederland!' / Nieuws | FOK.nl

Op sociale media en verschillende websites wordt al volop gespeculeerd over bakken met sneeuw en ijzige kou waar we vanaf zondag mee te maken krijgen. Sommige computerberekeningen zijn inderdaad bijzonder koud, maar het is nog lang niet zeker of we vanaf zondag volop de winter induiken.

Diverse weermodellen laten zondag en maandag veel sneeuw vallen. Extreme scenario’s waarbij 20-40 cm valt worden gretig gedeeld op sociale media. In de dagen na de sneeuwval blijft het in deze berekeningen dag en nacht vriezen, waarbij de temperatuur ’s nachts naar -15 graden daalt en overdag rond -8 graden uitkomt. Zulk stevig winterweer hebben we sinds januari 2013 niet meer gezien. Het enthousiasme onder winterliefhebbers is dan ook groot.

Tijd voor nuance

Het is echter nog lang niet zeker of het zo’n vaart zal lopen met de winter. Wel is duidelijk dat we vanaf dit weekend weer op de grens van koude en warme lucht terecht komen en daarmee is er een mogelijkheid dat we echt de winter induiken. Afgelopen weken was echte winterkou ook vaak dichtbij, maar zette de winter niet echt door. Soms kwamen we in de koude lucht terecht en dan weer volgde een serie zachte dagen. Een echte kwakkelwinter dus.

Ook nu is het afwachten of de kou het hele land verovert, hoe fel de kou zal zijn en hoe lang de kou zal aanhouden. Zelfs de koudste berekeningen laten het eind volgende week toch alweer dooien. Een dikke laag natuurijs wordt in dat geval lastig.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zachtste berekeningen. Die gaan voor aanhoudend kwakkelweer, waarbij de kans op winterse omstandigheden in het noordoosten beduidend groter zijn dan in het zuidwesten van het land. Zelfs temperaturen van 10 graden boven nul zijn daarbij nog mogelijk. Kortom: in dat geval krijgen we een kopie van januari met tijdelijke kou (in een deel van het land), die al snel weer gevolgd wordt door zacht weer.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie