'Geen kolkende Kuip is extra nadelig voor Feyenoord'

14 DEC 2021 10:29 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Herman IJzerman, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Publiek in De Kuip bij Feyenoord - Ajax nagenoeg uitgesloten' | FR12.nl

Een lege Kuip tijdens de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax op 19 december a.s. zou wel eens extra nadelig kunnen uitpakken voor de Rotterdammers. Publiek kan als een twaalfde man achter hun team gaan staan. Maar buiten dit voordeel blijken scheidsrechters vaker in het voordeel van de thuisspelende ploeg te spelen door de beïnvloeding van het publiek. En laat dat nu net het publiek niet toegestaan zijn tijdens deze beladen wedstrijd.

In het voetbal heeft de thuisspelende ploeg een grotere kans om te winnen. Dit zogenaamde ‘thuisvoordeel’ heeft verschillende oorzaken, waar het publiek er één van is. De scheidsrechter kan het thuisvoordeel versterken door beslissingen te maken in het voordeel van het thuisspelende team.

Onderzoekers hebben twee mogelijke verklaringen voor dit fenomeen. Ten eerste zorgt het publiek voor sociale druk, waardoor de scheidsrechter eerder geneigd is om een overtreding toe te kennen aan het uitspelende team. De arbiter wil namelijk, bewust of onbewust, het publiek tevredenstellen. Ten tweede associeert een scheidsrechter de ernst van de overtreding met het volume van het publieksgeluid. Het publiek zal namelijk meer kabaal maken bij een zware overtreding dan bij een minder ernstig vergrijp.

De Feyenoorders zullen dus vooral moeten vertrouwen op hun eigen kwaliteiten en niet teveel hopen op de beïnvloeding van de scheidsrechter door het Rotterdamse publiek.

Herman IJzerman, Specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Meer binnen de rubriek Voetbal