Woensdag 26 april - Internationale dag van de Geleidehond 2023

26 APR 2023 08:36 | KNGF Geleidehonden

KNGF Geleidehonden: ‘Pups opvoeden - de leukste vrijwilligersbaan van Nederland - is te onbekend’

Amstelveen, 26 april 2023 –  Op 26 april is het Internationale dag van de Geleidehond, en staan we stil bij het bijzondere werk dat blindengeleidehonden maar ook andere type hulphonden, dag in dag uit, voor mensen met een beperking doen. De vraag naar hulphonden blijft onverminderd hoog, op dit moment is de wachtlijst bij KNGF Geleidehonden zelfs 1,5 jaar. De professioneel opgeleide honden groeien het eerste jaar op in puppypleeggezinnen, waar op dit moment een tekort aan is. Ook blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van PanelWizard (2023) in opdracht van KNGF Geleidehonden dat 1/3 van de Nederlanders niet bekend is met de mogelijkheid om puppypleeggezin te worden. Daarom start KNGF vanaf mei een grote campagne om meer bekendheid te krijgen voor dit vrijwilligerswerk waardoor de aanmeldingen voor puppypleeggezinnen hopelijk toenemen.

Puppypleeggezinnen leggen de basis

KNGF streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen met een beperking te helpen met een professioneel opgeleide hond. Om dat te kunnen doen, is er een constante aanwas van nieuwe pups nodig. Voor hen zoeken we fijne gezinnen waar de honden in huiselijke kring kunnen opgroeien. Puppypleeggezinnen zijn hard nodig. Zij zorgen ervoor dat deze pups ruim één jaar lang opgroeien onder de meest ideale omstandigheden, namelijk een gezinssituatie waar alle tijd, liefde en persoonlijke aandacht voor een pup aanwezig is. Zo leggen ze een stevig fundament voor de latere taak van hulphond. KNGF Geleidehonden kan niet zonder de hulp van deze vrijwilligers en is ontzettend dankbaar dat mensen zich, geheel belangeloos, willen verbinden aan de organisatie.

Voor Christien van Altena uit Elspeet is pups opvoeden voor KNGF echt haar hobby. Christien: ‘De belangrijkste reden om hiermee te beginnen was dat ik bij mijn neef zag hoeveel hulp en geluk zijn hulphond hem gaf. Dat gun je iedereen in die situatie. Maar ik vind puppy’s ook superleuk. Toen ik met pensioen ging, dacht ik, ik ga niet achter de geraniums zitten. Dus dit is voor mij een ideale taak.’ (lees het hele interview met Christien op onze website)

Informatiebijeenkomsten

Voor geïnteresseerden organiseert KNGF maandelijks vrijblijvende informatiebijeenkomsten online of op locatie waar een ervaren pleeggezin én een van onze ambassadeurs met hulphond alle vragen beantwoorden. Kijk voor meer informatie op geleidehond.nl/pup

Over KNGF Geleidehonden

KNGF helpt mensen met een beperking om hun wereld te vergroten en zelfstandigheid te behouden, met inzet van professioneel getrainde hulphonden. Een leuke baan vinden, daten, op vakantie gaan, of een restaurant bezoeken: voor mensen met een beperking kan dat een uitdaging zijn. Een hulphond maakt de stap naar buiten kleiner, zodat het sociale leven groter wordt.

Over PanelWizard onderzoek

In maart 2023 heeft PanelWizard in opdracht van KNGF Geleidehonden een online kwalitatief onderzoek uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in puppypleeggezinnen onder Nederlanders tussen de 20-69 jaar. 

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen