KNGF lanceert campagne tegen weigering mensen met hulphond
Oproep aan alle Nederlanders om de petitie te tekenen en misstanden te voorkomen
Amstelveen, 01 oktober 2024 – Een winkel niet in mogen met krukken, geen restaurantbezoek met bril of een museumbezoek dat onmogelijk wordt omdat rollators niet zijn toegestaan. Weigering van een noodzakelijk hulpmiddel lijkt een absurditeit, maar toch komt het voor: 1 op de 5 mensen met een hulphond wordt de toegang tot openbare gelegenheden ontzegd, ondanks dat dit wettelijk verboden is. Om dit probleem aan te pakken vraagt het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) de hulp van het Nederlands publiek via haar nieuwste campagne ‘Hondicap’. De campagne start in aanloop op de Week van de Toegankelijkheid (7-13 oktober) en belicht de tegenstrijdige kant van het weigeren van mensen met een hulphond op droogkomische wijze. De boodschap luidt: een winkelier vraagt toch ook niet of je even uit je rolstoel kunt stappen, dus waarom wel of de hulphond bij de ingang achter kan blijven?
De video ‘Hondicap’ moet het Nederlandse publiek oproepen KNGF Geleidehonden te steunen in de bestrijding van dit probleem. Een van de doelen is de ondertekening van een petitie op geleidehond.nl/toegang, waarmee een krachtig statement gemaakt kan worden naar lokale politiek, beleidsmakers, brancheverenigingen en zorg-, horeca- en retailondernemers.
Still uit video: beveiliger wijst naar sticker verboden voor rollators
Elke instantie is vanaf 2016 wettelijk verplicht om mensen met een hulphond een gebouw, onder welke omstandigheden dan ook, te laten betreden. Een hulphond staat volgens de wet gelijk aan andere hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rolstoel. Voornamelijk eet- en drinkgelegenheden, winkels en medische voorzieningen maken zich nog schuldig aan weigering. Onwetendheid van personeel en zorgen over hygiëne of overlast zijn hierbij vaak bepalende factoren.
Monique Dolfing, directeur KNGF Geleidehonden: “Elke weigering is er een teveel. Mensen die gebruikmaken van een assistentiehond moeten overal ruim welkom zijn en mogen rekenen op inclusiviteit. Met deze voorlichtingscampagne willen we mensen bewust maken dat een hulphond geen gewone hond is, maar noodzakelijk voor iemand met een zichtbare of onzichtbare beperking. De hulphond is een erkend hulpmiddel. Professioneel getraind, goed gesocialiseerd, schoon, stil en gezond. Een hulphond zal geen overlast geven. Dat het weigeren van toegang wettelijk verboden is moet iedere beleidsmaker, ondernemer of retail-, horeca- of zorgmedewerker weten. En dat gaan we met deze petitie duidelijk maken!”
Rapport Verenigde Naties
Afgelopen maand publiceerde de Verenigde Naties een rapport waarin forse kritiek werd geuit op de manier waarop Nederland omgaat met mensen met een beperking. Onder de aanbevelingen van een VN-comité staat dat Nederland moet zorgen dat alle wetgeving en beleid in lijn zijn met het VN-verdrag handicap en dat ongelijkheid tussen gemeenten weggenomen moet worden bij de uitvoering van het VN-verdrag handicap.
Instanties die meldingen van weigeringen ontvangen zijn anti-discriminatie bureaus en het College voor de Rechten van de Mens, toezichthouder van het VN-verdrag handicap. In 2022 ontving het CvRM 16 meldingen van mensen met een hulphond. In 2023 waren dat er 46 en dit jaar staat de teller op 30. Al maakt lang niet iedereen die geweigerd wordt hier een officiële melding van. Het gevoel van ‘buitengesloten worden’ is al confronterend genoeg.
De campagne van KNGF Geleidehonden haakt in op de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid, die dit jaar plaatsvindt van maandag 7 tot en met zaterdag 12 oktober. Dit initiatief wordt georganiseerd door Ieder (in), de overkoepelende organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Tijdens deze week worden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor toegankelijkheid door winkeliers, natuurbeheerders, musea, theaters, zorgorganisaties, scholieren, studenten en regionale en lokale omroepen.
Dit is een origineel bericht van KNGF Geleidehonden
Ga naar alle berichten van deze organisatie.