'Compleet periodiseringsplan essentieel voor schaatsmedailles in Beijing'

13 DEC 2021 10:40 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Remy de Wit: 'Plotseling moeten strijden om olympische tickets zijn we niet meer gewend' | Schaatsen.nl

Bij de periodisering (organiseren en faseren) van trainingen helpt het als coaches naast het fysieke aspect ook oog hebben voor herstel, voeding, psychologische en technische vaardigheden. Een compleet periodiseringsplan komt de prestatie - en daarmee de medaillespiegel in Beijing – ten goede.

In Calgary barstte dit weekend de strijd los voor de laatste Olympische tickets voor de Nederlandse schaatsequipe. De schaatsers moesten bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Canada het maximumaantal plaatsen veiligstellen, zodat straks negen mannen en vrouwen Nederland vertegenwoordigen in Beijing. Het was dus alle hens aan dek dus voor schaatsers en coaches. Niet alleen afgelopen weekend, maar vooral met de knotsgekke weken voor de boeg.

Vanwege een verandering in de kalender van de World Cups blijkt dit jaar periodisering van het trainingsschema namelijk extra lastig. Er is een enorme druk op de periodisering van de schaatsers stelt ook Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond.

Over amper twee weken worden namelijk de startbewijzen voor de Spelen verdeeld tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Afgelopen week benoemde De Wit in een interview dat de start van Joy Beune en Carlijn Achtereekte in Calgary niet ideaal is in aanloop naar de Spelen, ‘’Dat betekent voor Jac Orie dat hij het trainingsschema voor hen moet aanpassen. Dat is niet wat je wil.’’

Dat de periodisering van een trainingsschema complex is – helemaal met verschillende piekmomenten dicht op elkaar – moge duidelijk zijn. Dit komt ook overeen met wat de wetenschap over periodiseren zegt. Bij het leveren van een topprestatie komt namelijk veel meer kijken dan alleen de fysieke fitheid.

Volgens de Spaanse inspanningsfysioloog en onderzoeker Mujika is een compleet periodiseringsplan nodig. Naast de fysieke component moeten namelijk ook zaken als herstel, voeding, psychologische en technische vaardigheden bewust meegenomen worden in een periodiseringsplan. Dit komt de prestatie – en daarmee de medaillespiegel in Beijing – uiteindelijk ten goede.

Meer binnen de rubriek Sport