Amsterdam, 20 november 2024 - Dat is de dringende boodschap van jongeren die deelnamen aan het State of Youth International Youth Summit 2024. De jongeren geven aan dat er onvoldoende wordt geluisterd naar ze. Voorzitter Marc Dullaert van KidsRights roept op jongeren te betrekken in zaken die op hun invloed hebben.
Jongeren geven op een schaal van 0 tot 100 gemiddeld een score van 32,7 voor de manier waarop er naar hun mening geluisterd wordt bij onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Dat er onvoldoende wordt geluisterd naar jongeren is in strijd met kinderrechten en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
Marc Dullaert: ”Als we jongeren niet beter weten te betrekken, haken ze maatschappelijk af. Dat is een gevaar voor onze democratie en daarmee voor de toekomst van ons land.“
Uit de flitspeiling Democratie, Participatie en Polarisatie van State of Youth NL, blijkt dat jongeren vooral hun stem laten horen via Sociale Media (30%), petities (14%), vragenlijsten (13%), demonstraties (11%) en op school (9%). Woorden die door veel jongeren in het onderzoek worden gekozen over jongerenparticipatie zijn: ‘vrijheid', ‘representatie’, ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘liefde’ en ‘empowerment'. Binnen het onderwerp Democratie vindt 37% dat de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar omlaag moet. 53% vindt 18 prima. Als het gaat om Polarisatie geven jongeren aan verdeeldheid te ervaren op de onderwerpen ‘racisme’, ‘oorlog’ en ‘klimaat’. Op deze onderwerpen vertrouwt 52% het meest hun ouders. De overheid wordt maar door 2% gekozen als meest betrouwbare informatiebron.
De Internationale Jeugdtop werd ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Internationale Kindervredesprijs georganiseerd in KIT Amsterdam. Op deze top kregen jongeren in Nederland en jongeren wereldwijd een unieke kans om gezamenlijk hun stem te laten horen, te leren van winnaars van de Internationale Kindervredesprijs en workshops te volgen over kinderrechten.
Initiatiefnemer State of Youth NL. in samenwerking met
mede financieel mogelijk gemaakt door Vfonds en Fonds21
De website https://www.stateofyouth.nl/ en sociale media kanalen van State of Youth NL bieden nadere informatie.
Meer over State of Youth
Het online panel State of Youth van KidsRights geeft jongeren wereldwijd een krachtige stem. Het vormt een uniek platform voor jongerenparticipatie. State of Youth, in 2019 internationaal begonnen als grenzeloze digitale jeugdstaat, is inmiddels in ruim veertig landen actief.
State of Youth NL, het eerste lokale platform op het noordelijk halfrond, ging in mei dit jaar van start. Dit platform biedt de mogelijkheid problemen, die vaak gebonden zijn aan het eigen land, in de directe leefomgeving van jongeren sneller en beter aan te pakken. Hiervoor werkt State of Youth NL aan een nationaal laagdrempelig online platform waarop alle jongeren van 12 tot en met 29 jaar hun stem kunnen laten horen, oplossingen kunnen presenteren en in actie kunnen komen. In het panel spreken jongeren zich uit over tal van thema’s die raken aan kinderrechten en de belangrijkste Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.
In mei 2024 heeft State of Youth NL hun eerste panel gelanceerd over toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer in Nederland. Uitkomsten van dat panel maken duidelijk dat toegang van jongeren tot het OV beperkt is, en daarmee hun deelname aan de maatschappij. Kwetsbare groepen worden daarn het hardst getroffen. In het panel maken jongeren kenbaar wat hun voorkeur en suggesties zijn voor oplossingen en hoe zij zelf impact kunnen maken. De resultaten waren duidelijk: ‘Bied betere verbindingen van OV buiten de randstad, verlaag de kosten en luister naar jongeren bij het maken van beleid’. Op dit moment loopt het tweede panel, dit keer over de wooncrisis. Tot december kunnen jongeren nog hun stem laten horen over dit thema. In de komende tijd zal State of Youth NL ook andere onderwerpen aan de orde stellen, van geldnood en klimaat tot aan mentale problemen. KidsRights werkt voor State of Youth NL tevens samen met andere jongerenorganisaties, scholen en maatschappelijke organisaties.
De lancering van State of Youth vond in 2019 plaats door Marc Dullaert op de Wereldtop van Nobelprijswinnaars voor de Vrede en de volgende dag bij de VN in New York. Ook het eerste preferendum ging toen van start, over klimaatverandering. Hierop volgden preferenda over menswaardig werk, gendergelijkheid en economische groei. Partners van het mondiale State of Youth zijn onder andere Malala Fund en het Wereld Natuurfonds.
On- en offline betrekt State of Youth NL de eigen achterban van jongeren bij het identificeren van problemen, focusgroepen, analyses, rapportages en lobby. Voor deze jongeren komen er ook jongerenpanel-dagen en offline stemhubs, waarmee jongeren in de klas en de collegezaal hun mening kunnen geven. State of Youth NL wil tevens de stemmen van bestaande jongerenpanels en -netwerken bundelen tot een megafoon die luidkeels doorklinkt tot lokale en nationale overheden.
Meer over KidsRights
De internationale non-gouvernementele kinderrechtenorganisatie KidsRights, opgericht in 2003 en gevestigd in Amsterdam, streeft naar een wereld waarin alle kinderen en jongeren toegang hebben tot hun rechten en in staat worden gesteld hun grote potentieel te realiseren. KidsRights wil kinderen internationaal een stem geven: jonge changemakers over de hele wereld die zelf in actie komen om hun positie te verbeteren, ontdekken en ondersteunen.
Bovendien reikt KidsRights jaarlijks de Internationale Kindervredesprijs uit, de belangrijkste jeugdprijs ter wereld. Deze prijs werd de de dag voor de Internationale Jeugdtop voor de twintigste keer uitgereikt. Dit jaar won Nila (17) uit Afghanistan de prijs met haar strijd voor rechten van Afghaanse meisjes en vrouwen. Ook publiceert KidsRights de KidsRights Index (KRI), de eerste en enige jaarlijkse index die de 193 VN-lidstaten beoordeelt op kinderrechten. KidsRights doet dit sinds 2013 in samenwerking met de Erasmus Universiteit.
Dit is een origineel bericht van State of Youth
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
20 NOV 2024
19 NOV 2024