Malala Yousafzai maakt de KidsRights finalisten bekend voor de Int. Kindervredesprijs 2022

07 NOV 2022 01:00 | KidsRights

Malala Yousafzai maakt namens KidsRights finalisten bekend voor de Internationale Kindervredesprijs 2022

·      Drie opmerkelijke ‘changemakers’ zijn in de running voor de Internationale Kindervredesprijs 2022, de belangrijkste en meest prestigieuze jeugdprijs ter wereld:

o   Autumn Peltier (18 jaar, Canada)

o   Shivansh Kulshrestha (16 jaar, India)

o   Rena Kawasaki (16 jaar, Japan)

·      De finalisten zetten zich in voor kindparticipatie, schoon water en inclusief onderwijs

·      De Internationale Kindervredesprijs werd eerder gewonnen door Malala Yousafzai, Greta Thunberg en Nkosi Johnson

 Malala Yousafzai heeft namens KidsRights de finalisten bekendgemaakt voor de 18e Internationale Kindervredesprijs. De jaarlijkse Kindervredesprijs geeft een wereldwijd platform voor de opmerkelijke prestaties van jonge ‘changemakers’ die moedig strijden voor kinderrechten over de hele wereld.

Een jury van deskundigen heeft dit jaar uit meer dan 175 genomineerden uit 46 landen drie finalisten geselecteerd. De hoeveelheid en diversiteit aan nominaties weerspiegelt de impact en het belang van het wereldwijde podium van de Kindervredesprijs, waarmee de winnaars honderden miljoenen mensen bereiken met hun belangrijke, impactvolle boodschap.

Elk jaar wordt de prijs uitgereikt door een Nobelvredesprijswinnaar. Dit jaar zal Tawakkol Karman, de laureaat van 2011, de winnaar van de Internationale Kindervredesprijs 2022 bekend maken. De winnaar van de Kindervredesprijs krijgt een studie- en zorgbeurs voor zijn of haar opleiding en een projectfonds van € 100.000, waarvan de helft naar het project van de winnaar gaat en de andere helft door KidsRights wordt geïnvesteerd in andere projecten van jonge changemakers die strijden voor kinderrechten.

De ceremonie vindt plaats op 14 november in Den Haag en wordt live gestreamd, zodat een wereldwijd publiek wordt bereikt.

Bij de bekendmaking van de finalisten zei Malala Yousafzai: “Young people feel the weight of the world’s problems falling on their shoulders. But they are also leading the call for change. This year's nominees — Rena, Autumn and Shivansh — remind us of the power we all have to take notice and action on the most pressing issues of our time.”

Op de shortlist van dit jaar staan zeer indrukwekkende genomineerden uit Canada, India en Japan. Autumn Peltier, een 18-jarig meisje uit Canada, inspireert kinderen over de hele wereld en vraagt aandacht voor schoon water. Shivansh Kulshrestha is een 16-jarige jongen die strijdt voor inclusief onderwijs. Rena Kawasaki, een 16-jarig meisje uit Japan, strijdt voor kindparticipatie.

De finalisten

Autumn Peltier, ook bekend als 'The Water Protector', pleit al jaren voor schoon water in Canada en daarbuiten. Op de jonge leeftijd van 12 jaar werd Autumn uitgenodigd om een vergadering van de Canadese regering bij te wonen. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om premier Justin Trudeau aan te spreken en te vragen om voor de toekomst van kinderen in Canada te zorgen en daarvoor het water te beschermen. Sindsdien heeft Autumn over de hele wereld gereisd om te pleiten en kinderen aan te moedigen activisten te worden. Autumn heeft onlangs een petitie opgesteld voor schoon drinkwater in de inheemse First Nation gemeenschappen. Die petitie telt momenteel meer dan 100.869 handtekeningen. Ze heeft ook samengewerkt met DreamCatcher's Water Fund om meer dan 400 waterfiltratie-installaties te verspreiden en te installeren in huizen in First Nation gemeenschappen die momenteel worstelen met de toegang tot schoon water. In 2019 werd Autumn gekozen als Chief Water commissaris voor de Aniishnabek Nation om te pleiten voor schoon water en ervoor te zorgen dat de stem van jongeren wordt gehoord.

Shivansh Kulshrestha heeft het eerste communicatieplatform in India ontwikkeld om kinderen en volwassenen met spraak- en gehoorproblemen te helpen. Shivansh ontdekte dat videocommunicatiemedia geen ondertiteling voor Indiase talen ondersteunen. Hij zag een enorme behoefte waar niet in werd voorzien en creëerde Lingocap; een dienst voor sprekers van Indiase talen met gehoorproblemen om de communicatie met hun dierbaren te vergemakkelijken. Tijdens de Covid-19 pandemie, waardoor veel jongeren online onderwijsklassen moesten volgen, realiseerde Shivansh zich dat dove studenten een enorme achterstand hadden. Hij begon het platform te gebruiken om dovenscholen en andere scholen zonder winstoogmerk te ondersteunen die niet over de infrastructuur beschikten om onderwijs via technologie te bieden. Lingocap heeft verschillende onderscheidingen gekregen en het ministerie van Sociale Rechtvaardigheid en Empowerment heeft het platform nu gelanceerd als nationaal platform voor het onderwijs aan kinderen met gehoor- en spraakproblemen. De app wordt momenteel gebruikt op 12 dovenscholen in India en heeft meer dan 7.000 actieve gebruikers. Het platform wordt ook gebruikt door 63 mentoren om meer dan 1.200 dove leerlingen te onderwijzen en te ondersteunen in het naschoolse onderwijs.

Rena Kawasaki was acht jaar oud toen ze een boek las waarin ze leerde dat er over de hele wereld kinderen waren die geen toegang hadden tot onderwijs vanwege de politieke situatie in hun land. Rena besloot actie te ondernemen om dit te veranderen. Ze begon deel te nemen aan verschillende vrijwilligersprojecten om echte veranderingen in andere landen teweeg te brengen, maar besefte al snel dat jongeren in Japan ook met soortgelijke problemen te maken hebben. Kinderen en jongeren in Japan worden nauwelijks gezien en gehoord en kunnen zichzelf niet zijn.

Op de jonge leeftijd van 14 jaar lanceerde Rena ‘Earth Guardians Japan’; een organisatie die kinderen in staat stelt om niet alleen aandacht te vragen voor verandering, maar ook de nodige actie te ondernemen. Een van de opvallendste manieren om dit te bereiken was door scholen en lokale politieke vertegenwoordigers via virtuele bijeenkomsten met elkaar in contact te brengen. Daarnaast werd het gebruik van een klein online platform genaamd 'polichat' gebruikt om jongeren te helpen hun politieke vertegenwoordigers rechtstreeks te bereiken wanneer zij dat wilden. Polichat moedigt jonge Japanse kinderen aan meer betrokken te raken bij de politiek en de beslissingen die hun toekomst beïnvloeden.

De organisatie van Rena richt zich ook op het verbeteren van het milieu, met projecten zoals het uitvoeren van rivierreiniging in de plaatselijke rivier bij Juso in de stad Osaka. Met een beurs voor het financieren van jongerenprojecten biedt zij een geweldige kans voor gepassioneerde studentondernemers om investeringen in duurzaamheidsprojecten te realiseren. Als resultaat van Rena's werk is haar organisatie een van weinige jongerenorganisaties die officieel samenwerken met het Japanse ministerie van Milieu om de stem van jongeren te betrekken bij overheidsoperaties.

Rena staat bekend als vooraanstaand jeugd-pleitbezorger in Japan. Dit heeft ertoe geleid dat ze is aangesteld als de jongste Chief Future Officer voor een Japanse bio-aangedreven vliegtuigmaatschappij. Vanwege deze prestatie benaderde de regering van Tokio haar om te adviseren over de hervorming van de regio van Tokio, waarbij de grootste organisatie van winkelcentra en het energiecentralebedrijf van Japan betrokken zullen zijn. Via het project - Tokyo Prefecture - werkt Rena aan het Tokyo Bay-project, dat voorziet in stedelijke ontwikkeling die 50 tot 100 jaar vooruitkijkt. Het doel van het project is om een ​​duurzame stad te creëren die natuur en gemak combineert en die naar schatting een impact zal hebben op het hele gebied van Tokio, waar 37 miljoen mensen wonen. Rena werd ook uitgenodigd om deel te nemen aan het Niihama-project, waar ze een QR-code creëerde die de stemmen van jongeren zou betrekken bij beslissingen. Dit idee werd overgenomen door de burgemeester van Niihama en zal gevolgen hebben voor de hele bevolking van de stad.

Rena's uiteindelijke doel is niet alleen ervoor te zorgen dat haar generatie betere kansen krijgt, maar ook dat toekomstige generaties die krijgen.

De Internationale Kindervredesprijs

De prestigieuze Internationale Kindervredesprijs werd in 2005 in het leven geroepen tijdens de Wereldtop van Nobelprijswinnaars voor de Vrede in Rome, onder voorzitterschap van Michail Gorbatsjov. De Internationale Kindervredesprijs is de belangrijkste en meest prestigieuze jeugdprijs ter wereld. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een kind dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verdediging van de Rechten van het Kind en de verbetering van de situatie van kwetsbare kinderen. De boodschap van de jonge winnaar wordt door de internationale media uitgezonden en bereikt wereldwijd honderden miljoenen mensen.

De prijs is een initiatief van Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights, de internationale kinderrechtenorganisatie die in Amsterdam is gevestigd. Marc zei: "In een wereld vol crises zijn de finalisten van de Internationale Kindervredesprijs van dit jaar een baken van hoop voor de huidige en toekomstige generaties. Zij bieden moreel leiderschap en zijn een inspiratie en een voorbeeld voor ons allen."

Impact en nalatenschap

KidsRights is trots op de wereldwijde impact die hun laureaten hebben gemaakt, zoals Om Prakash, winnaar van 2006, die een voormalig kindslaaf was. Door het winnen van de Internationale Kindervredesprijs wist hij kindslavernij hoog op de agenda van de Indiase regering te zetten. In 2011 werd de toen nog onbekende Malala Yousafzai genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs, waarna zij wereldwijd bekend werd. In 2013 kreeg Malala de Internationale Kindervredesprijs als erkenning voor haar moed om zich uit te spreken voor het recht van elk meisje op onderwijs. Dit was doorslaggevend voor het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014, waarmee ze de jongste Nobelvredesprijswinnaar ooit werd.

De winnaars van de Internationale Kindervredesprijs van vorig jaar, Vihaan en Nav Agarwal, twee broers uit de stad Delhi in India, kregen erkenning voor hun werk bij het opzetten van de organisatie One Step Greener. De organisatie verzamelt het afval van meer dan 1.000 huishoudens, scholen en kantoren en heeft tot dit jaar 173.630 kg afval gescheiden waardoor het niet wordt verbrand en daardoor de lucht niet wordt vervuild. Vier dagen na het winnen van de Internationale Kindervredesprijs 2021 kondigde de gemeente Delhi draconische maatregelen aan tegen luchtvervuiling.               

Over KidsRights

KidsRights is een internationale kinderrechten organisatie die streeft naar een wereld waarin alle kinderen over hun rechten kunnen beschikken. KidsRights ziet kinderen als changemakers met de kracht om de wereld in beweging te brengen en ondersteunt kinderen bij het uiten van hun mening en het ondernemen van actie om verandering teweeg te brengen. Om inzicht te krijgen in de status van kinderrechten doet KidsRights regelmatig onderzoek. De KidsRights Index is de eerste en enige ranking die jaarlijks meet hoe de rechten van kinderen wereldwijd worden gerespecteerd en in welke mate landen zich inzetten voor de verbetering van de rechten van kinderen. Ook is KidsRights organisator van de prestigieuze Internationale Kindervredesprijs en initiator van 's werelds eerste digitale, grenzeloze staat voor jeugd; State of Youth.

Bezoek de website om meer te weten te komen over KidsRights: www.kidsrights.org

Comité van deskundigen voor de Internationale Kindervredesprijs

Het expert comité bestaat uit:

Marc Dullaert

Oprichter en voorzitter van KidsRights en oprichter van de Internationale Kindervredesprijs.

Benyam Mezur

Lid en voormalig voorzitter van het VN-Comité voor de rechten van het kind.

Jo Becker

Directeur belangenbehartiging Human Rights Watch, afdeling kinderrechten.

Tawakkol Karman

Winnares Nobelprijs voor de Vrede 2011, mensenrechtenactiviste, journaliste, politica, voorzitster van de organisatie Women Journalists without Chains.

Yanghee Lee

Professor, ontwikkelingspsycholoog, speciaal rapporteur van de VN over de situatie van de mensenrechten in Myanmar, voormalig voorzitter van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind.

Meer binnen de rubriek Europees recht