Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid, VeiligheidNL
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Kringloop vraagt speelgoed voor Sinterklaas: 'Zo goed als nieuw, graag' - Omroep Gelderland
De tweedehandsmarkt voor speelgoed is enorm groot. Veel speelgoed wordt aangeschaft via Marktplaats of bij de kringloop. Steeds meer kringloopwinkels vragen voor de Sinterklaas-inzameling om ‘zo goed als nieuw’ speelgoed. Vanuit veiligheidsoogpunt een goede oproep, want tweedehands is niet per definitie veilig.
Bij de aanschaf of het (uit)lenen van tweedehands speelgoed zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste de staat van het materiaal. Kunststof speelgoed kan in de loop der jaren uitdrogen en verharden. De kans dat het scheurt of breekt wordt dan groter. En gebroken kunststof kan lelijke snijwonden veroorzaken. Ook hout kan door ouderdom gaan splinteren of verlijmde delen kunnen losraken. Het is belangrijk om het speelgoed hierop te controleren.
Ten tweede zijn de veiligheidseisen voor speelgoed in de afgelopen twintig jaar enorm verbeterd. Bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van chemische stoffen in kunststof (PVC) en verf. In het verleden werden bepaalde weekmakers gebruikt om hard PVC zacht te maken. Deze weekmakers bleken later schadelijk te zijn voor de gezondheid. Oud babyspeelgoed van zacht PVC wat een jong kind in zijn of haar mond stopt, zoals een rammelaar of bijtring, kan daarom beter niet meer gebruikt worden.
Dit is een origineel bericht van VeiligheidNL
Ga naar alle berichten van deze organisatie.