'Voorbereiding op volgende pandemie moet nu beginnen'

15 FEB 2022 12:37 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jos Dusseljee, Cordaid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Einde coronamaatregelen in zicht: 'Logische stap, maar wel spannend' | NOS

Het is geweldig nieuws dat het einde van de pandemie in Nederland in zicht lijkt. Daarom zou het nu juist hoog tijd zijn om ons voor te bereiden op de volgende pandemie. Daar zijn flinke investeringen in ons land voor nodig, in combinatie met meer mondiale samenwerking.

De boostervaccinaties hebben ons een veiliger gevoel gegeven tegen de ernstige gevolgen van een coronabesmetting. Toch is er nog steeds een gapend gat in onze verdediging tegen het virus.

We zullen dus moeten zoeken naar investeringsmogelijkheden om eerlijk bij te dragen aan de paraatheid van de wereld, waar het gaat om het detecteren en bestrijden van nieuwe virussen. Alleen een wereldwijde aanpak, gericht op het versterken van gezondheidsstelsels, kan leiden tot een overwinning op covid-19 en toekomstige pandemische en epidemische dreigingen. Het feit dat in Afrika slechts 11% van de bevolking volledig gevaccineerd is, is niet alleen onethisch, maar ook een potentiële dreiging voor de wereld en voor onszelf.

De WHO zou graag zien dat alle landen ter wereld halverwege 2022 minstens 70% van de bevolking hebben gevaccineerd. Tot we deze hoge dekkingsgraad van vaccinaties hebben, zijn alle scenario's mogelijk, zoals terugkerende gezondheidscrises. Met nieuwe lockdowns en alle desastreuze gevolgen van dien.

Jos Dusseljee, expert gezondheidszorg ontwikkelingslanden, Cordaid.

Meer binnen de rubriek Epidemiologie