'Om koffie te redden moet de overheid bedrijven verplichten met echte prijzen te rekenen'

01 MRT 2022 08:58 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Koffie voor minder dan 4 euro per kilo: waarom dit eigenlijk niet kan | Mijn Gids | AD.nl

De toekomst van koffie staat op het spel. De prijs van koffie wordt vooral bepaald door de grote marktpartijen. De macht van deze prijszetters is zo groot, dat kleinere koffieboeren nauwelijks rondkomen. Terwijl het juist die boeren zijn die aan de basis staan van onze lungo, espresso of cappuccino.

Alleen de overheid kan de spelregels veranderen; verplicht bedrijven om te rekenen met echte prijzen waarin alle externe effecten op mens en milieu zijn meegenomen. Dan krijgen boeren een leefbaar inkomen en is er ruimte voor verduurzaming. De eerlijke prijs zorgt ervoor dat grote bedrijven hun prijs verhogen, zodat duurzame ondernemers kunnen concurreren op hetzelfde niveau en consumenten een eerlijke, toekomstbestendige keus kunnen maken.

Maria van der Heijden, Directeur-bestuurder, MVO Nederland

Meer binnen de rubriek Drank