'Inflatie zet druk op marges van kleine speciaalzaken'

15 FEB 2022 10:39 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Dirk Mulder, ING, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Doorberekenen inflatie lukt voedingsspeciaalzaken moeilijk

Veel ondernemers hebben te kampen met hogere kosten, onder meer door de opgelopen prijzen van grondstoffen en halffabricaten. Vorige maand lag de inflatie in Nederland op 6,4%, blijkt uit cijfers van CBS. Dat is een historisch hoog cijfer. Consumentengoederen en –diensten waren over heel 2021 2,7% duurder dan in 2020. Energie is nog steeds de belangrijkste oorzaak van dit hoge percentage.

De stijging van de inkoopkosten zorgt bij ondernemers voor onzekerheid over de marges die zij kunnen verwachten. Daarin is sprake van grote verschillen tussen bedrijven. Waar grote bedrijven de hogere inkoopkosten meestal goed kunnen doorberekenen aan hun klanten, is dat voor kleinere ondernemers een stuk moeilijker.

Deze moeilijkheid zit onder andere in de dynamiek en concurrentieverhoudingen in de sector. Speciaalzaken zijn veelal ondernemers met één winkel, of hooguit enkele winkels, en hebben daarmee minder onderhandelingskracht richting (energie)leveranciers. En dat kan voor rendementsproblemen zorgen, want leveranciers proberen de gestegen kosten van grondstoffen, transport en energie door te rekenen aan hun afnemers.

Ook logistieke partijen verhogen hun prijzen. Retailers daarentegen drukken het doorberekenen van de kosten de kop in. Voor hen is het belangrijk om de prijzen voor hun klanten laag te houden.

Het gevaar is nu dat alle partijen in de keten elkaar gaan aanzetten tot forse prijsstijgingen. Deze prijsstijgingen zullen de inflatie verder aanwakkeren. Ondernemers met een speciaalzaak kunnen daarom veelal niet anders dan de prijsverhogingen accepteren. En dat stelt hen voor de keuze: de prijs verhogen voor klanten of genoegen nemen met een lagere marge.

Ik verwacht dat veel ondernemers zullen kiezen voor een beperkte prijsverhoging en een groot deel van de kostenverhogingen voor eigen rekening nemen. Deze beslissing zet tijdelijk druk op hun rendement. Een beslissing die goed uit kan pakken wanneer de inflatie van tijdelijke aard is. Dat lijkt wel de verwachting te zijn.

Dirk Mulder, Sector Banker Trade & Retail, ING

 

Meer binnen de rubriek Economie en geld