Dinsdag 24 januari bij Tijd voor MAX: aandacht voor oogaandoeningen

20 JAN 2023 14:59 | Stichting Oogfonds Nederland

Het televisieprogramma Tijd voor MAX staat dinsdag 24 januari in het teken van het grote aantal Nederlanders met ernstige oogaandoeningen: Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem. Te gast is onder anderen schrijver Ronald Giphart, die vertelt over zijn erfelijke oogaandoening maculadegeneratie. Ook komen vooraanstaande artsen aan het woord die vertellen over baanbrekend onderzoek.

Er zijn in ons land 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem. In werkelijkheid zijn dit er nog veel meer, maar veel mensen hebben niet door dat er wat ergs aan de hand is met hun ogen. Dat komt doordat veel oogaandoeningen geleidelijk ontstaan. Er zijn nu al meer dan 300.000 Nederlanders slechtziend of blind. Dat aantal stijgt explosief, terwijl het in vijftig procent van de gevallen te voorkomen is door op tijd je ogen te laten controleren.

Bij Tijd voor MAX schuift schrijver Ronald Giphart aan. Hij heeft de erfelijke oogziekte maculadegeneratie en de kans bestaat dat zijn ogen hem in de steek gaan laten. Ook komt het verhaal van Jan-Jaap (48) aan bod, die als gevolg van de erfelijke oogziekte Retinitis Pigmentosa nagenoeg blind is. Genetisch onderzoek biedt steeds meer mogelijkheden om in de toekomst iets aan deze oogaandoening te doen. Jan-Jaap hoopt zeer dat deze wetenschappelijke inzichten op tijd komen voor zijn dochtertje. Zij is drager en maakt grote kans ook Retinitis Pigmentosa te ontwikkelen.

Jan-Jaap met zijn dochtertje

Verder het verhaal van Gea (56) die glaucoom heeft, één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Ze ziet met één oog nagenoeg niets meer, bij het andere oog is haar gezichtsveld beperkt. Glaucoom is de grootste blindmaker, circa 100.000 mensen hebben het. Minstens nog eens 100.000 mensen hebben het ook, zonder het te weten. Glaucoom ontstaat namelijk heel geleidelijk, in het begin zijn er nauwelijks klachten. De oogaandoening is te behandelen mits je er op tijd bij bent, want de ontstane schade is onomkeerbaar.

Uitzending: dinsdag 24 januari om 17.10 uur bij MAX op NPO 1

Presentatoren Tijd voor MAX Sybrand Niessen en Martine van Os

Meer binnen de rubriek Zorg