'Besparing na ombouw lpg vaak kleiner dan gedacht'

30 MRT 2022 10:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Amanda Bulthuis, Geld.nl, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wekenlange wachtlijst bij ombouwgarage: mensen laten benzineauto ombouwen voor goedkoper gas | Topverhalen Rotterdam | AD.nl

Door de hoge brandstofprijzen willen veel mensen een lpg-tank in hun auto laten inbouwen, berichtten diverse media, waaronder het AD. De tankkosten zijn voor lpg immers een stuk lager van voor benzine. Toch moeten mensen zich niet te snel rijk rekenen. Een lpg-tank zorgt namelijk ook voor een hogere premie van je autoverzekering.

Autoverzekering tot 240 euro per jaar duurder

We berekenden bij Geld.nl voor een aantal scenario’s wat de invloed van een lpg-tank is op de premie van de autoverzekering. Hieruit blijkt dat je gemiddeld 15 tot 20 euro extra per maand betaalt voor je autoverzekering als je een lpg-tank laat inbouwen. Oftewel 180 tot 240 euro per jaar. Een lpg-tank kost geld en dat wordt opgeteld bij de waarde van je auto. Daarnaast stijgt het gewicht van je auto. Deze factoren leiden tot de hogere premie.

Lpg-tank niet zo rendabel als het lijkt

Naast de hogere autoverzekeringspremie ga je met een lpg-tank in je auto ongeveer 250 euro meer wegenbelasting per jaar betalen. Deze kosten komen allemaal boven op de investering van de lpg-tank, die ook al ongeveer 2.000 euro is. Bereken dus goed of de besparing aan de pomp echt zo groot is als je overgaat op lpg dat deze extra kosten er tegenop wegen.

Als we even snel rekenen, betaal je aan extra autopremie, wegenbelasting en de investering voor de lpg-tank in het eerste jaar gemiddeld ongeveer 2.460 euro (2.000 euro investering + 210 euro extra autopremie + 250 euro extra wegenbelasting). Dit haal je er met de huidige brandstofprijzen voor benzine en lpg pas uit als je ruim 2.312 liter hebt getankt. Met een auto die 1 op 14 rijdt, moet je dan ruim 32.000 kilometer rijden. Dat moet je dan wel in het eerste jaar doen, want in het tweede jaar betaal je dus opnieuw de hogere wegenbelasting en premie voor je autoverzekering. Kortom, een lpg-tank inbouwen is lang niet zo rendabel als je misschien denkt.

Amanda Bulthuis is financieel expert bij Geld.nl.

Meer binnen de rubriek Auto- en motoronderdelen en -accessoires