'De cultuur van diversiteitsbeleid krijgt een zes min'

30 JAN 2024 14:47 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Wouter Scheepens

Aanleiding:
Langzaam iets meer vrouwen in de top, maar tegenover elke vrouwelijke bestuurder staan nog steeds zes mannen

76,8 procent van de bestuurders in de zorgsector is man, terwijl twee derde van het personeelsbestand uit vrouwen bestaat. Dit patroon zien we in meer sectoren. Het is ronduit zorgwekkend dat de balans verbetert, omdat het niet alleen de productiviteit, maar de kwaliteit van onze economie in bredere zin ondermijnt.

Nu wordt bij de nieuwe diversiteitscijfers vastgesteld dat de wetgeving nog niet werkt, maar minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs en Emancipatie stelt voor het nog even aan te zien tot 2027. Pas dan wordt het vrouwenquotum voor RvC’s geëvalueerd. Geen klaagzang en geen lofzang? Inderdaad, een zwanenzang lijkt meer gepast.

Dit patroon van een probleem signaleren, maar het nog even tijd geven, zien we in de verduurzaming van onze economie op allerlei fronten terug, niet alleen op diversiteit. Want slechts 17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit onze jaarlijkse index. Deze stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar. Onze NEx laat zien dat de verduurzaming van de economie tegen beleidsgrenzen aanloopt. Het is tijd dat we inzichten en kennis niet blijven bediscussiëren, maar omzetten in gerichte actie die de kracht van onze economie zo snel mogelijk versterkt. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws