Adriaan Geuze over Public Spaces in Merwede Utrecht

25 SEP 2018 20:41 | Unchain the Tigers

Na de eerste, succesvolle editie van de Merwede College Tour in mei, organiseren we op donderdagavond 27 september de tweede editie. Tijdens de Merwede College Tours staan onderwerpen centraal die belangrijk zijn voor Merwede. Waar in de eerste editie duurzaamheid centraal stond met André Kuipers, gaat de tweede editie over openbare ruimtes (Public Spaces) onder leiding van Adriaan Geuze, o.a. bekend van Zomergasten.

Adriaan Geuze (1960) is landschapsarchitect en oprichter van het Rotterdamse ontwerpbureau West 8. Hij werkt over de hele wereld aan uiteenlopende opgaven op het gebied van landschap, stedenbouw en infrastructuur. Een kleine greep uit het werk van West 8: Governors Island in New York, Toronto Central Waterfront, Madrid Rio en het Utrechtse Máximapark. Op donderdagavond 27 september is hij te gast in Merwede en vertelt hij over het onderwerp public space. Wat is het belang van de openbare ruimte in de 21e eeuw? En hoe geef je daar vorm aan? Laat je inspireren door zijn projecten en ideeën!

Leefbaar houden

Om het thema toe te spitsen vertelt Martin Knuijt, landschapsarchitect (OKRA) van Merwede, over zijn visie en werk in Merwede. Hoe wordt Merwede tot een levendige en aantrekkelijke wijk gemaakt? De stad groeit, we krijgen een ander soort stadswijk aan de westkant van het spoor, waarin hogere dichtheden leidt tot nieuwe stedelijkheid met mobiliteit op maat. De opgave wordt nu beschreven met de focus op klimaat-adaptief en circulariteit. In de wijk is er aandacht voor state of the art, maar het is vooral de kunst om de wijk voor mensen (be)leefbaar te maken. De openbare ruimte krijgt daarbij een andere insteek, met ruimte voor groen, geënt op voetganger en fietser in de wijk.

In Merwede worden de komende jaren 4.000 - 6.000 woningen gebouwd, gelegen tussen Park Transwijk en Merwedekanaal. Merwede wordt een aantrekkelijk, duurzaam en hoog stedelijk gebied voor wonen, werken, cultuur en recreëren. Eén van de keuzes is om het gebied te laten functioneren als proeftuin voor nieuw stedelijk leven. Daarom is in het ontwerp voor deze nieuwe stadswijk nadrukkelijk ruimte voor innovaties op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheid, sociale duurzaamheid en milieu. Doel is het creëren van een gezonde, energie neutrale en klimaatbestendige stadswijk.

Locatie: De Stadstuin | Europalaan 20 – Merwede Utrecht | Tijd: van 19:00 tot 21:00 uur |  Inloop: 18:30 uur | Entree: €20,00 |

In de zoektocht naar nieuw stedelijk leven organiseert Unchain the Tigers in Merwede een serie bijzondere ontmoetingen met telkens een spraakmakende gast en telkens een bijzonder thema. De Merwede College Tour wordt gehouden in opdracht van de samenwerkende eigenaren van Merwede, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone. De samenwerkende eigenaren zijn: AM/Synchroon, Greystar,, Jansen-De Jong, BPD, VVE-Merwede/Lingotto, G&S/Boelens de Gruyter/Round Hill Capital en de gemeente Utrecht (als zevende grondeigenaar).

Meer binnen de rubriek Landschapsarchitectuur