'VN-voedseltop moet genetische knipschaar in voedsel zetten in strijd tegen klimaatcrisis'

23 SEP 2021 16:54 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Annemiek Verkamman, HollandBIO, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Voedseltop VN | ANP

Experts van over de hele wereld praten vandaag op een top van de Verenigde Naties over voedsel en de rol daarin van klimaatverandering. Voldoende voedsel voor een groeiende wereldbevolking is natuurlijk al een uitdaging van jewelste, maar kan niet aangepakt worden zonder de weerbaarheid tegen een veranderend klimaat te vergroten. Daarvoor is de ontwikkeling van nieuwe gewassen met hulp van nieuwe genetische technieken zoals CRISPR-Cas cruciaal.

In Nederland stelt de Wageningen universiteit kennis hierover nu zelfs gratis ter beschikking. Tegelijkertijd zijn de Europese spelregels rond genetische technieken hopeloos ouderwets en belemmert deze bureaucratie broodnodige innovatie. Nota bene de Europese Commissie zelf heeft al moeten vaststellen dat de regels volstrekt ongeschikt zijn voor de toekomst. Daardoor dreigen we bij de vergroening van onze voedselproductie een blauwtje te lopen, tenzij Europa het komende jaar grondig werk maakt van een paradigmaverschuiving in de regelgeving.

Annemiek Verkamman, Directeur, HollandBIO

Meer binnen de rubriek Voedingsindustrie