OVAL verwelkomt vereenvoudiging regels voor langdurig zieken

25 SEP 2024 08:54 | OVAL

OVAL, de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid, re-integratie en loopbaanbegeleiding, reageert positief op de recente berichtgeving van het NOS Journaal over de plannen van het kabinet om de regels voor langdurig zieken te vereenvoudigen. Het kabinet wil dat langdurig zieken eerst kijken naar passend werk voordat zij een medische keuring ondergaan.

De huidige complexiteit van het uitkeringssysteem leidt tot veel fouten en onzekerheden voor zowel werkgevers als werknemers. OVAL ondersteunt daarom de voorgestelde veranderingen die gericht zijn op het bevorderen van re-integratie en het verminderen van administratieve lasten. Dit voorstel uit het regeerakkoord past volledig in de visie van OVAL.

Passend werk als eerste stap

Het voorstel om langdurig zieken eerst passend werk te laten zoeken, biedt volgens OVAL een kans om de betrokkenheid van werkgevers en re-integratiebureaus te vergroten. Dit kan bijdragen aan een snellere terugkeer naar de arbeidsmarkt en een vermindering van de druk op het UWV, dat momenteel kampt met lange wachttijden voor medische keuringen.

Reactie op FNV

OVAL heeft kennisgenomen van de zorgen die Kitty Jong van de FNV heeft geuit over re-integratiebureaus. OVAL benadrukt dat al haar leden voldoen aan strenge kwaliteitsnormen, waarbij het welzijn van arbeidsongeschikte werknemers centraal staat. Onze dienstverlening is methodisch onderbouwd en effectief bewezen. Daarnaast werken we intensief samen met het UWV, waarbij de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd is binnen het UWV-inkoopkader. OVAL nodigt mevrouw Jong graag uit voor een constructief gesprek om haar zorgen te bespreken en onze gezamenlijke inzet voor duurzame re-integratie te versterken.

Gelijke kansen voor iedereen

OVAL benadrukt het belang van gelijke kansen voor alle werknemers, ongeacht hun inkomen. Het nieuwe stelsel moet ervoor zorgen dat iedereen recht heeft op een re-integratieuitkering, wat bijdraagt aan een eerlijker systeem. OVAL roept op tot nauwe samenwerking tussen werkgevers, re-integratiebureaus en de overheid om de voorgestelde veranderingen succesvol te implementeren. De organisatie staat klaar om haar expertise en ondersteuning te bieden bij de uitvoering van deze plannen.

Over OVAL  

OVAL is een branchevereniging en bundelt de krachten van dienstverleners die actief zijn op het terrein van vitaliteit, activering en loopbaan. Zij maken samen duurzame inzetbaarheid werkend. Tot de leden behoren arbodiensten, interventiebedrijven, adviesbureaus op het terrein van outplacement en loopbaanbegeleiding en loopbaancoaching, re-integratiebedrijven en jobcoachorganisaties. Zij leveren een bijdrage aan duurzame inzetbaarheid, arbeidsmobiliteit, kwaliteit van werk en leven en daarmee aan productiviteit van mensen. OVAL-leden voldoen aan strenge kwaliteitseisen waar zij regelmatig op worden getoetst. 



Meer binnen de rubriek Arbo, veiligheid en defensie