'Overheidsingrijpen energiemarkt gebeurt in verkeerde volgorde'

03 FEB 2023 17:14 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Toezichthouder ziet grote verschillen in energietarieven, eist meer transparantie

Voor een prijsplafond in te voeren, was het verstandiger om eerst de opzegvergoeding te verhogen om de concurrentie in de energiemarkt te stimuleren. Uit angst om met duur ingekochte energievoorraden achter te blijven, bieden energieleveranciers al een jaar geen vaste energiecontracten meer aan. De opzegvergoeding (boete) die ze nu in rekening mogen brengen wanneer klanten overstappen naar een andere energieleverancier staat niet in verhouding tot de gemaakte kosten. Door een gebrek aan concurrentie zijn grote prijsverschillen ontstaan, omdat energieleveranciers elkaar niet meer scherp houden. Nu is het aan de toezichthouder om controleren of energieleveranciers niet te veel marge maken.

De hoop is nu gevestigd op de komst van een opzegvergoeding die in balans is met het risico dat energieleveranciers lopen. Daardoor zullen consumenten niet snel overstappen als er een gunstiger aanbod voorbijkomt.

Het is de vraag of de gestelde deadline van 1 april gehaald wordt omdat alle neuzen in de energiemarkt dezelfde kant op moeten staan. Toezichthouder ACM kan hierin het verschil maken en de invoering van de opzegvergoeding te versnellen. Des te eerder er concurrentie komt des te sneller consumenten uit vaste contracten kunnen kiezen. Dat komt de marktwerking ten goede.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen