'Nederland snapt niet hoe verduurzaming werkt'

22 APR 2022 09:33 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nog een milieucrisis? Minister waarschuwt voor gevolgen slechte waterkwaliteit | NOS

Het is opmerkelijk dat de duurzaamheidsprestaties van Nederland steeds maar weer nieuwswaardig zijn. De ene keer gaat het over stikstof, de andere keer over waterkwaliteit. Feit is dat het allemaal te maken heeft met de basis van verduurzaming. Dat de minister van Infrastructuur en Milieu nu waarschuwt dat Nederland de Europese doelen op waterkwaliteit waarschijnlijk niet gaat halen zegt alles. Nederland gaat pas handelen als de EU dreigt. Dat gebeurde dit jaar ook al met de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) en de CSRD-richtlijn.

Het probleem is: er ontbreekt een integrale kijk op verduurzaming. Water, stikstof, lucht, bodem, CO2-uitstoot; het hangt allemaal met elkaar samen. Als we onze samenleving, de economie en de natuur echt willen redden dan moeten we het verhaal van wat duurzaamheid inhoudt veranderen en gaan werken aan ons natuurlijk kapitaal.

Maria van der Heijden is directeur-bestuurder bij MVO Nederland.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid