'Passende woonvormen voor mensen met dementie brengen doorstroom op woonmarkt in gang'

04 NOV 2021 12:04 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Julie Meerveld, Alzheimer Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Steeds meer woonzorgvilla’s voor mensen met dementie en niet meer alleen voor de ‘rijke, happy few’ | Den Bosch, Vught | bd.nl

Willen we de kwaliteit van leven verbeteren van jong én oud - dan moeten we nú passende woningen gaan bouwen. Op dit moment zijn er 290.000 mensen met dementie, in 2040 zijn dat er een half miljoen. Ruim driekwart (79%) van de mensen met dementie woont thuis. Voor hen zijn onvoldoende passende woonvormen tussen thuis en het verpleeghuis in. Hierdoor blijven ze langer in hun vaak ongeschikte woning wonen, met crisissituaties en hogere zorgkosten én een gebrek aan doorstroom op de woningmarkt tot gevolg.

Er moeten ook woningen gebouwd worden voor mensen met dementie waar zij tijdig (en zónder verpleeghuisindicatie) naartoe kunnen verhuizen. Dit kan de woningmarkt vlottrekken. In een passende woonvorm is ondersteuning en zorg aanwezig als dit nodig is, maar behoudt iemand eigen regie en vrijheid. Deze woonvorm is voor mensen die nog niet naar het verpleeghuis hoeven, en op deze manier langer in hun nieuwe thuis kunnen wonen en het verpleeghuis uitstellen.

Geschikt wonen is geen luxe. Alleen met passende woonvormen kunnen mensen met dementie daadwerkelijk de stap zetten om hun vertrouwde huis te verlaten en daarmee ruimte creëren voor een nieuwe generatie die juist op zoek is naar een woning.

Julie Meerveld, manager belangenbehartiging en regionale hulp, Alzheimer Nederland.

Meer binnen de rubriek Zorg