Decentrale overheden vragen minister Ollongren om goede afspraken

10 NOV 2017 14:15 | Unie van Waterschappen

Provincies, gemeenten en waterschappen willen snel goede afspraken maken met het nieuwe kabinet over de toekomstige samenwerking met het Rijk. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft in een eerste kennismaking onderstreept dat zij graag op basis van gelijkwaardigheid tot afspraken wil komen. 

Gisteren bezochten koepelvoorzitters Johans Remkes (Interprovinciaal Overleg), Hubert Bruls (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en Hans Oosters (Unie van Waterschappen) de minister. Zij zien in het regeerakkoord een aantal grote opgaven dat met het Rijk in gezamenlijkheid moet worden aangepakt. De overheden hebben afgesproken dat er een interbestuurlijk programma komt met afspraken tussen de verschillende partijen. Met name bij opgaven zoals de energietransitie is haast geboden. Een voorbeeld van een gezamenlijke aanpak is het nationaal Klimaat- en Energieakkoord dat is aangekondigd in het regeerakkoord. Hiermee kan een grote stap worden gezet richting de verduurzaming van Nederland. De decentrale overheden zijn verantwoordelijk voor onder andere de ruimtelijke ordening, regionale economie, het sociaal domein, het waterbeheer en het natuurbeheer van Nederland. 

Johan Remkes: “Het nieuwe regeerakkoord staat vol met aanknopingspunten voor een effectieve samenwerking met provincies. Ik ben blij met deze constructieve houding van het kabinet. Het is nu belangrijk om snel afspraken te maken op basis van gelijkwaardigheid en met erkenning van ieders verantwoordelijkheden. Van minister Ollongren verwacht ik hier, als hoeder van het openbaar bestuur, een coördinerende rol.” 

Hans Oosters: “We zijn blij dat er in het regeerakkoord veel aandacht is voor klimaatverandering. Daar hebben we als waterschappen in ons werk voortdurend mee te maken. De oplossing om de gevolgen te beperken zit in samenwerking. Het is goed dat we daar nu afspraken over gaan maken.”  

Meer informatie: Unie van Waterschappen, Judith de Jong, jjong@uvw.nl, 0623195597 IPO, Sander Hage, SHage@ipo.nl, 0628901218

Meer binnen de rubriek Actualiteiten