'Sport en bewegen geeft mensen met licht verstandelijke beperking het gevoel mee te doen'

09 DEC 2021 15:55 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van  Lilian van den Berg, Kenniscentrum Sport en Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hulpverleners zien de blinde vlek voor licht verstandelijk beperkten wél - NRC

De zorgsector voor mensen met een beperking trekt aan de bel. Steeds minder mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) ervaren dat zij meetellen in de maatschappij. Dit is herkenbaar in de sportsector. Mensen met een LVB sporten ongeveer even vaak als reguliere sporters, maar wel vaak in aparte groepen of bij een speciale vereniging. Zij willen echter liever niet apart sporten, maar samen met reguliere sporters.

Vaak voelen zij zich buitengesloten en worden overvoerd met informatie en begrijpen die niet. Dit maakt dat ze onrustig worden en soms alleen nog communiceren via conflicten. Onderzoek laat zien dat sport en bewegen voor mensen met een licht verstandelijke beperking verschillende positieve effecten heeft. Sport en bewegen geeft het gevoel goed in iets te zijn en geeft hen zelfvertrouwen. Het draagt bij aan het lichamelijk gezond te blijven, energie kwijt te raken en het hoofd leeg te maken.

Het zijn allemaal effecten die eraan bijdragen dat mensen met LVB zich beter staande kunnen houden in de samenleving. En sport en bewegen vergroot het gevoel mee te doen 'net als anderen'.

Om dit mogelijk te maken is begeleiding nodig. Mensen met LVB verschillen in mate van zelfstandigheid en daarmee in de begeleiding die zij nodig hebben bij het sporten en bewegen. Mentale begeleiding kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het stimuleren om te gaan sporten en bewegen, bij het kiezen van een activiteit, het creëren van voldoende structuur en een fijne sfeer tijdens het sporten.

Kaders met de juiste competenties zijn dan ook noodzakelijk om mensen met een LVB op de juiste manier te ondersteunen tijdens het sporten en bewegen. Initiatieven zoals de Voetbalwerkplaats in Wageningen dragen er dan ook aan bij dat LVB'ers worden voorbereid op de samenleving.

Meer binnen de rubriek Regionaal sportnieuws