'Doorbraak plantaardige vervangers voor vlees laat nog decennia op zich wachten'

14 JAN 2022 13:11 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ceel Elemans, ING, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wordt 2022 het jaar van de grote doorbraak van vleesvervangers? | Change Inc. | ANP

In de afgelopen drie jaar is de plantaardige consumptie in Europa met 49% toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van ProVeg. Dat lijkt misschien veel, maar op het kleine marktaandeel van nog geen 1% stelt zo’n stijging weinig voor. Voorlopig zal er dus van een doorbraak nog geen sprake zijn.

Hoewel er zeker groeiende belangstelling is voor plantaardig, tonen de cijfers aan dat vlees voorlopig de dominante eiwitbron in Europa blijft. De omvang van de vleesmarkt en de smalle basis voor plantaardige alternatieven maken dat het nog wel tot halverwege de jaren ‘50 kan duren voordat de verkoop van 'plantaardig’ uitstijgt boven die van vlees. In het ING-rapport ‘Big Things have small beginnings’ staat dat de Europese vleesmarkt in 2019 187 miljard euro bedraagt en die voor vleesvervangers 1,4 miljard (omzetten in retail).

Hindernissen voor snelle groei

Ik zie drie grote barrières voor snelle groei van vleesvervangers: de hoge prijs, een nog steeds incomplete klantbeleving en de beperkte beschikbaarheid (schaalbaarheid). Daar komt nu nog een vierde bij en dat is het grondstoffenprobleem.

Inmiddels wordt er gewerkt aan een standaard voor de berekening van de CO2-footprint van vleesproducten. De Nederlandse consument kan dan op basis van objectieve criteria een keuze maken voor vlees of vleesvarianten. Dat kan de vraag naar vleesvervangers wat gaan stimuleren.

In 2020 daalde de vleesconsumptie met 2%, maar dat valt toe te schrijven aan de lockdowns en het massaal thuiswerken, waardoor mensen minder uit eten gingen en minder vlees aten. Voor nu is het veel te vroeg om de verklaring van deze daling te zoeken bij andere voedselvoorkeuren. Praktische belemmeringen lijken deze daling dus eerder te verklaren. Conclusie: het gaat nog decennia duren voordat de markt van vleesvervangers die van traditioneel vlees zou kunnen evenaren.

Lees meer over het ING onderzoek (Engelstalig): think.ing.com/reports/gro... of een analyse van de WUR: www.wur.nl/nl/onderzoek-r...

Ceel Elemans, Sector Banker Food bij ING 

 

Meer binnen de rubriek Voedingsindustrie