'Meer groen in de stad helpt tegen ‘hitte-eilanden''

20 JUL 2022 13:29 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Heet, heter, heetst, vooral in de steden. Hoe moet dat in de toekomst?

Nederland zucht onder temperaturen van meer dan 30 graden. Je fietst door het centrum van een stad, maar het is haast niet te doen zo heet is het. Zodra je de stad uitrijdt, is de hitte ineens een stuk beter te behappen. Hoe komt dat eigenlijk?

Het hitte-eiland-effect is een fenomeen waarbij het in de stad op een hete dag veel warmer is dan op het platteland. Op zonnige zomerdagen met weinig wind kan dat soms 4 tot 8 graden schelen. Het wordt een hitte-eiland genoemd omdat de hete stad als een soort eiland omringd wordt door het koele platteland. Dat het in de stad zo heet kan worden heeft alles te maken met de bebouwing. Bakstenen, beton en tegels warmen namelijk veel meer op dan bijvoorbeeld een weiland en houden die warmte ook langer vast.

Hitte in stadscentra door ‘street-canyons’

De heetste plekjes van de stad vind je in de binnensteden en in oude wijken met middelhoge flats en weinig groen. Dit soort wijken vind je vooral in steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, waar veel flats van vier verdiepingen hoog staan met smalle straten. In deze straten blijft de hitte als het ware hangen, waardoor het extra heet kan worden. Dat komt doordat niet alleen de weg door de zon opwarmt, maar ook de gebouwen die er omheen staan. De hitte wordt als het ware van de gebouwen de straat in gekaatst. Bovendien waait het op deze plekken minder hard en wordt de hitte niet weggeblazen. Niet voor niks worden dit soort plekken in de stad ‘street-canyons’ genoemd. Net als in grote natuurlijke kloven zoals de Grand Canyon in de Verenigde Staten, kan het er verschroeiend heet worden.

Hitte-eiland-effect ’s nachts extra vervelend

Niet alleen overdag is het in de binnensteden heet, ook ’s nachts blijft het erg lang warm. Je hebt het vast weleens gemerkt als je na een hete zomerdag lang op je terras of je balkon blijft zitten. De muren van je woning stralen nog een hoop warmte uit. En dat gaat de hele nacht door.

Met deze maatregelen wordt het minder heet in de stad

Om het hitte-eiland-effect tegen te gaan, is groen in de stad heel belangrijk. Bomen, perkjes en parken zorgen letterlijk voor verkoeling. Het is dus belangrijk dat er meer groen in de stad komt en niet minder, zoals nu vaak gebeurt. Veel bomen worden tegenwoordig namelijk gekapt, maar met het behoud van bomen creëer je juist koele schaduwplekken. Bovendien warmen de bladeren en takken van bomen veel minder op dan muren en straten, waardoor het dus koeler is.

Een andere manier waarmee gemeenten voor meer koelte in de stad proberen te zorgen zijn bijvoorbeeld groene daken met sedum. Een groen dak wordt namelijk veel minder heet dan een zwart dak.

 

Meer binnen de rubriek Meteorologie