'‘Standaard voor isolatie’ overhaast toegevoegd aan energielabel'

09 AUG 2021 14:27 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maud Weide, Vereniging Eigen Huis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Energielabel geeft nu ook aan of woning goed genoeg is geïsoleerd voor verwarmen zonder aardgas | Rijksoverheid.nl

Sinds 1 augustus vermelden energielabels ook of een woning voldoet aan de isolatiestandaard. Dit zou een indicatie moeten zijn of een woning genoeg is geïsoleerd voor een aardgasvrije toekomst. Ik ben blij met deze aanvulling op het energielabel maar betreur de overhaaste invoering.

De isolatiestandaard moet eerst in de praktijk bij verschillende woningtypen worden getest om een betrouwbare indicator te kunnen worden. Dan pas kan worden vastgesteld of de huidige standaard klopt en ook pas dan weten huiseigenaren hoe goed of slecht hun woning is geïsoleerd, welke verbeteringen nodig zijn en hoeveel die gaan kosten. De ongeteste en onbewezen isolatiestandaard geeft nu slechts schijnzekerheid. Dat hebben wij het kabinet al in april per brief laten weten.

Maud Weide, Beleidsadvisuur Verduurzaming, Vereniging Eigen Huis 

 

Meer binnen de rubriek Verwarming, ventilatie en airconditioning