'Overstap naar variabel tarief enorm risicovol voor consumenten'

19 JAN 2023 11:49 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, de Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Tarieven Budget Energie onder prijsplafond: 'Overstappen loont' | RTL Nieuws

Het advies om nu over te stappen van variabel contract is risicovol en kan zeer slecht uitpakken voor consumenten. Het duurt namelijk een maand voordat de overstap geregeld is en in de tussentijd kunnen de tarieven stijgen. Het is verstandiger om voor een vast contract te kiezen en de verwachting is dat deze energiecontracten in april op de markt komen.

De grote verschillen in variabele tarieven hebben te maken met verschillende inkoopstrategieën die energiebedrijven hanteren. Sommige leveranciers voeren maandelijkse tariefwijzigingen door, waardoor consumenten sneller profiteren van een prijsdaling. De keerzijde van deze inkoopstrategie is dat de tarieven als eerste de lucht inschieten wanneer de inkoopprijzen stijgen.

Andere energieleveranciers wijzigingen hun tarieven per kwartaal of half jaar. Bij deze inkoopstrategie duurt het langer voordat een prijsdaling wordt doorberekend. Wanneer de inkoopprijs van energie omhooggaat, stijgen deze tarieven minder snel waardoor klanten langer voordeel hebben van een lager tarief. Variabele tarieven bieden geen duidelijkheid. De verwachting is dat er in april meerdere vaste contracten op de markt komen zodat consumenten weer kunnen kiezen voor een contract met vaste tarieven.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen