'Veel regen op grote schaal nodig om rivieren te laten stijgen'

18 AUG 2022 16:59 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Rijn bereikt laagste waterstand ooit en zakt verder | ANP

Om de rivieren te laten stijgen is veel regen op grote schaal nodig. Lokale buien helpen onvoldoende. Bovendien vielen de meeste buien deze week tot dusver juist niet of nauwelijks in het stroomgebied van de Rijn of de Maas. Komende dagen trekken wel buien over de stroomgebieden van deze voor Nederland belangrijke grote rivieren, maar of we dit gaan zien in de waterstanden is nog zeer de vraag.

Doordat veel zijtakken van de grote rivieren zeer laag staan zullen deze zich bij significante regen eerst vullen en is het maar de vraag of daarna het waterpeil in de hoofdtakken zo snel gaat stijgen. Met stuwen zal er alles aan gedaan worden om water zo veel mogelijk vast te houden op de plekken waar het valt.

Enkele buien op vrijdag en maandag

De stroomgebieden van de Rijn en de Maas krijgen vooral vrijdag en maandag te maken met enkele buien. Toch valt er niet heel veel neerslag. Er wordt op de meeste plaatsen zo'n 5 tot 15 mm verwacht. Maar er zullen ook drogere en nattere plaatsen zijn. De grond zal hierdoor vochtiger worden en kleine slootjes en riviertjes kunnen mogelijke een lichte stijging van het waterpeil verwachten. Met stuwen zal dit water zo veel mogelijk worden vastgehouden.

Om deze reden en vanwege de berperkte neerslaghoeveelheden zal een stijging in het waterpeil van de Rijn en de Maas amper zichtbaar zijn. Er kan wel een tijdelijke stabalisatie optreden, voordat het waterpeil volgende week tijdens droog weer verder daalt.

In de Alpen vallen komende tijd wel grote hoeveelheden regen, maar dit is vooral aan de zuidkant van de Alpen. Toch kan ook aan de noordkant van de Alpen hier en daar 30 mm regen vallen. Dit water moet vervolgens nog een lange weg door Duitsland afleggen, voordat het eventueel Nederland kan bereiken.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, meteoroloog, woordvoerder en manager content & PR, Weeronline

Meer binnen deze rubriek