Arnhem - Vandaag heeft de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, de allereerste Zilveren Dukaat voor de Sabelspoort in Arnhem ontvangen. De Dukaat is onderdeel van een serie van de Koninklijke Nederlandse Munt, die focust op Nederlandse stadspoorten en toegangswegen. De Zilveren Dukaat is een uniek verzamelaarsitem met beperkte beschikbaarheid, en direct te bestellen op www.knm.nl .
De Zilveren Dukaat is een uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt en wordt gemaakt in opdracht van het Ministerie van Financiën. De serie gaat langs alle twaalf provincies en licht hier één stadspoort of historische toegangsweg uit. De Helpoort in Maastricht is de oudste, nog bestaande stadspoort in Nederland en was daardoor een zeer eenvoudige keuze. De Helpoort werd gebouwd in 1229 en is onderdeel van de eerste, middeleeuwse omwalling van de stad Maastricht. De poort werd eeuwenlang als verdedigingswerk ingezet en na de tweede helft van de 15e eeuw kreeg de Helpoort verschillende functies.
Ontwerp van de Zilveren Dukaat voor de Helpoort
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat prijkt de Sabelspoort in Arnhem. In de voorgrond staat Hertog Karel van Egmond afgebeeld, ook wel bekend als Karel van Gelre. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het wapen van Gelderland. Rondom staat het opschrift ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.GEL.’ te lezen. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren Munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘GEL.’ staat voor de provincie Gelderland.
De keerzijde van de Zilveren Dukaat toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Daarbij vindt u het munthuis- en muntmeesterteken. De Zilveren Dukaat 'Sabelspoort' is verkrijgbaar op www.knm.nl.
Dit is een origineel bericht van Koninklijke Nederlandse Munt Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.