'CEO FrieslandCampina zit nog met zijn hoofd in oude economie'

15 FEB 2022 13:43 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hooguit 10 procent minder koeien, meer hoeft de veestapel niet te krimpen, zegt de hoogste baas van FrieslandCampina | De Volkskrant

Welkom in de wereld van de grote agri-coöperaties, waar het paradigma ‘ we have to feed the world ’ nog steeds leidend is. Ondanks grote vraagstukken als klimaat en biodiversiteit schuiven bedrijven als FrieslandCampina dit argument te pas en te onpas naar voren om maar niet in te grijpen in business-as-usual.

En natuurlijk, duurzaam ondernemen is niet eenvoudig. Je huidige businessmodel drastisch veranderen verkoopt ook niet zo lekker aan je leden. Maar duurzaam leiderschap vereist dat wel. Je bedrijf toekomstbestendig maken kan alleen als je rigoureuze maatregelen durft te nemen. Zelfs als die tegen een deel van je achterban ingaat.

Van de CEO van FrieslandCampina mag je verwachten dat hij het beeld schetst waarom verandering nodig is en hoe dat eruit kan zien. Dus: omarm de eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. En zet vol in op regeneratieve landbouw waarin we koeien niet alleen als melkkoeien zien maar als dieren. Met het adagium ‘meer en efficiënter’ houd je je achterban op korte termijn misschien bij je, maar op lange termijn is je toekomstbestendigheid zo vloeibaar als de inhoud van een pak melk. Dus, CEO van Friesland Campina: waar blijft dat lef?

Maria van der Heijden is directeur-bestuurder, MVO Nederland.

Meer binnen de rubriek Maatschappelijk verantwoord ondernemen