What Design Can Do maakt de line-up van het design festival op 3 juni bekend

29 MRT 2022 11:08 | Stichting What Design Can Do

Meer dan 1000 creatieven ontmoeten elkaar op 3 juni in het Internationaal Theater Amsterdam rondom de thema’s design, klimaatactie en maatschappelijke rechtvaardigheid.

WDCD Live 2022

Amsterdam - 29 maart 2022 - Driemaal is scheepsrecht! Na twee keer uitstellen, keert What Design Can Do (WDCD) eindelijk terug naar Amsterdam met een nieuwe editie van het WDCD festival over de impact van design. Op 3 juni 2022 komt er een gevarieerde groep van meer dan 1000 creatieve, activisten, beleidsmakers en start-ups bijeen in het prachtige Internationaal Theater Amsterdam. Bezoekers van het eendaagse festival kunnen een programma vol met urgente gesprekken, tentoonstellingen en workshops op het snijvlak van design, klimaatactie en maatschappelijke rechtvaardigheid verwachten. Gezamenlijk zullen we onderzoeken welke belangrijke rol design en creatie spelen in het voorstellen, vormgeven en uitvoeren van een betere wereld en degenen die dit durven uit te voeren te ondersteunen.

Hierin zullen een aantal creatieve visionairs het voortouw nemen: revolutionair mode ontwerper Adebayo Oke-Lawal (NG); prijswinnend architect Marwa Al-Sabouni (SY); talentvolle ontwerper-activist-academicus Julia Watson (US); Pussypedia oprichters Zoe Mendelson (UK) & María Conejo (MX); veelgeprezen fotojournalist Kadir van Lohuizen (NL); innovatief digitaal mode ontwerper Amber Jae Slooten (NL); legendarische ontwerper Bruce Mau (CA); milieubeleidsadviseur Yvo de Boer (NL); Emmy-winnend film regisseur Josh Fox (US); veelzijdig ontwerper en Pentagram partner Eddie Opara (UK); en meer aankondigingen volgen binnenkort.

EEN OPROEP VOOR URGENTIE EN OPTIMISME

In de loop der jaren wordt het steeds duidelijker dat alle urgente problemen van de mensheid niet op zichzelf staan en onderling sterk verbonden zijn. Gelukkig geldt dat ook voor de beste oplossingen. “Bij WDCD Live 2022 brengen we change makers van totaal verschillende disciplines bij elkaar om de knoop vanuit alle verschillende kanten te ontrafelen,” legt Richard van der Laken, mede-oprichter en creatief directeur  van WDCD, uit. “Van ontwerpers en diplomaten tot activisten en architecten, we hebben straks de expertise en denkkracht die nodig is voor blijvende verandering samen in één ruimte. Dat levert uiteindelijk veel slagkracht op.”

Tijdens het festival zullen we we het volledige spectrum aan mogelijkheden van creatieven inventariseren door dieper in een aantal van de grootste ecologische en maatschappelijke vraagstukken, en de onderlinge verbanden, van deze tijd te duiken: 

  • HET KLIMAAT VOOR VERANDERING IS ER - Onder klimaatactivisten is er een groeiende overeenstemming dat we verder moeten kijken dan de lineaire economie, en snel. Door de pandemie is haarscherp geworden dat we weg moeten van ‘business as usual’ om een gezonde toekomst voor zowel mensen als planeet veilig te stellen. Maar hoe kunnen we dat bewerkstelligen? Kan de relatie van design met consumentisme, afval en waarde opnieuw gedefinieerd worden? En hoe maken we een circulaire toekomst niet alleen bereikbaar, maar ook aantrekkelijk voor iedereen?

  • GENDER, DESIGN EN MACHT - Wat betekent het om een ‘seat at the table’ te hebben? Bij WDCD Live 2022, verleggen we de focus van de stoel naar de tafel. Hoe kunnen wij, als een bedrijfstak, de tafel opnieuw bouwen, vanaf de basis? Samen zoeken we uit waarom de gender gap zo wijdverspreid blijft en vragen we onszelf: wat zijn de vooroordelen en onrechtvaardige omstandigheden waar het systeem op gebouwd is? En hoe kunnen we design gebruiken als instrument om op te pleiten voor de rechten van vrouwen en de non-binary-, trans- en queergemeenschappen?

  • GEEN KLIMAATACTIE ZONDER MAATSCHAPPELIJKE RECHTVAARDIGHEID - De rijkste 1% van de wereldpopulatie is verantwoordelijk voor twee keer zoveel kooldioxide als de armste 50%, maar toch delen ze de verantwoordelijkheid voor de gevolgen niet evenredig. Nu, meer dan ooit, moeten we klimaatactie richten op het beschermen van de meest kwetsbare mensen op de wereld. Het festivalprogramma zal vanuit het perspectief van dekolonisatie en het streven naar een inclusieve samenleving verbanden (bloot)leggen tussen klimaatrechtvaardigheid en design en deelnemers uitnodigen om hun creatieve vaardigheden om te zetten in activisme.

EEN DAG MET MAXIMALE IMPACT

Kort samengevat zijn dit de elementen van deze editite van WDCD Live in Amsterdam:

  • Op het hoofdpodium een programma met inspirerende presentaties van 10+ thought-leaders uit de creatieve industrie, plus een aantal muzikale interventies om het publiek in beweging te brengen.

  • Een parallelle programmering die uitnodigt tot verdieping: bestaande uit tentoonstellingen en panel discussies over thema’s als gendergelijkheid, de circulaire economie en design ten tijde van een pandemie.

  • De kans samen te werken en eigen impact te vergroten in een reeks interactieve workshops, lezingen en netwerk sessies - inclusief een pitch event met 11+ vooruitstrevende, innovatieve start-ups.

  • Een afterparty waar bezoekers samen het glas kunnen heffen en het festival in stijl kunnen afsluiten.

De komende weken zullen meer details bekend worden gemaakt over het programma in juni. Naarmate de datum van het festival nadert, zullen we ook de eventuele Covid maatregelen communiceren. Om in aanloop naar het evenement op de hoogte te blijven en previews te krijgen, kunnen geinteresseerden What Design Can Do volgen op Instagram, Twitter en Facebook.

International Theater Amsterdam

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek