What Design Can Do Live belooft actie en optimisme in donkere tijden

12 MEI 2022 13:33 | Stichting What Design Can Do

Honderden creatieven verkennen in dit kritieke tijdsgewricht de rol van design tijdens het WDCD Live festival in Amsterdam op 3 juni 2022.

WDCD Live 2022

Amsterdam, 12 mei 2022 — Voor de tiende editie in Amsterdam van het festival dat het samenspel van design, klimaatactie en sociale rechtvaardigheid onderzoekt, presenteert What Design Can Do (WDCD) een dynamisch programma van lezingen, workshops en tentoonstellingen. Op 3 juni zullen we in het Internationaal Theater Amsterdam de gecombineerde creatieve kracht van meer dan 12 topdesigners, een aantal innovatieve Nederlandse startups en alle aanwezige changemakers gebruiken om de weg naar een betere toekomst te plaveien. In een reeks interactieve labs en netwerksessies kunnen deelnemers met elkaar dieper ingaan op een aantal van de grootste sociale en milieuvraagstukken van onze tijd en de onderlinge verbanden daartussen. De dag wordt afgesloten met de legendarische WDCD-afterparty, die dit keer wordt georganiseerd in samenwerking met ADCN (de Dutch Club for Creativity) en BNO (de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers).

Een hub voor visionaire ontwerpers | Sinds de eerste editie in 2011 is WDCD Live Amsterdam een knooppunt voor visionaire ontwerpers die met hun werk de wereld veranderen. Dit jaar is dat niet anders met een line-up van stersprekers als Julia Watson (VS) en Adebayo Oke-Lawal (NG) die hun inzichten zullen delen over de waarde van design in dit kritieke tijdsgewricht.

Maar WDCD Live is niet een festival van alleen maar zitten en luisteren. Blijven zitten is al niet mogelijk bij de optredens van The Marmoucha Orchestra, een levendige band geïnspireerd door de muzikale tradities van Zuidwest-Azië en Noord-Afrika. En anders weet Mark the Machine, WDCD’s vaste dj, de deelnemers wel uit hun stoelen te krijgen.

Een plek waar ideeën elkaar versterken | Buiten het hoofdpodium krijgen de aanwezige creatieven de kans om de handen uit de mouwen te steken en samen te bouwen aan een betere toekomst. “WDCD Live Amsterdam 2022 gaat over het samenbrengen van urgentie en optimisme”, zegt WDCD’s medeoprichter en creatief directeur Richard van der Laken. “Donkere tijden vragen om verhelderende visies. Design en creativiteit kunnen ons helpen de weg terug te vinden naar een positieve en wenselijke toekomst. Daarom biedt de editie van dit jaar volop ruimte om werelden samen te brengen en kruisbestuivingen tussen ideeën tot stand te brengen.”

Spreker Marwa al-Sabouni is het daarmee eens: “Ik verheug me om mijn eerste WDCD Live-festival mee te maken. Ik zie het als een geweldige kans om te leren van en geïnspireerd te worden door alle deelnemers en ik kan niet wachten op die toevallige ontmoetingen.” De bekroonde Syrische architect deelde haar mening over het evenement in een recent interview op Instagram Live. Daarin zei al-Sabouni dat ze het tijdens haar lezing op 3 juni zal hebben over ‘de rol van design bij conflicten, maar ook bij het brengen van vrede en het scheppen van hoop’. De conversatie op Instagram is onderdeel van een nieuwe serie van WDCD waarin vooruit wordt gekeken op een aantal hoogtepunten uit het programma.

Breakout-sessies voor innovators & activisten | Na een ochtend vol plenaire lezingen krijgen bezoekers de kans om aan een van de zes verschillende breakout-sessies deel te nemen. Deze sessies zijn bedoeld om uitwisseling te vergemakkelijken en deelnemers in staat te stellen dieper in te gaan op de verschillende thema’s van het festival, op een manier die het beste bij hen past. Ondernemers en startups kunnen bijvoorbeeld hun ideeën testen in de Circular Design Jam, of in contact komen met potentiële investeerders op het Pitch Podium. In de paneldiscussie The Impact of Creativity kunnen innovators van branche-experts leren hoe ze de kern van hun onderneming in de gaten kunnen houden, versterken en zo nodig herdefiniëren. Gastpanelleden voor deze sessies zijn onder meer ontwerper Ineke Hans (NL), merkspecialist Eddie Opara (VS) en Circle Economy-leider Martijn Lopes Cardozo (NL).

Andere workshops in het programma hebben een iets andere focus. In plaats van de mogelijkheden van design te verkennen, zoomen deze sessies in op de verantwoordelijkheden van de professie. In Manifesto for Changemakers leren deelnemers onder begeleiding van de wereldberoemde ontwerper Bruce Mau (CA) hoe ze hun persoonlijke principes in lijn kunnen brengen met hun professionele praktijk. Er zijn ook twee rondetafelgesprekken, getiteld Gender, Design & Power en Decolonising Design, waarin creatieve activisten van over de hele wereld bespreken hoe design een hulpmiddel voor bevrijding kan zijn. Gastpanelleden voor deze sessies zijn onder meer designer Adebayo Oke-Lawal (NG) en Pussypedia-oprichters Maria Conejo (MX) en Zoe Mendelson (VS).

Tentoonstellingen die de creativiteit vieren | WDCD Live Amsterdam 2022 presenteert verder twee speciaal samengestelde tentoonstellingen van design in actie. In de gemeenschappelijke ruimtes van het Internationaal Theater kunnen bezoekers reageren op Posters Can Help, een installatie die de verbanden tussen grafische vormgeving, oorlog en vrede onderzoekt. Georganiseerd in samenwerking met Slanted, toont Posters Can Help een selectie van ontwerpen die door makers over de hele wereld zijn gedoneerd in reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

Tegelijkertijd kunnen bezoekers een glimp opvangen van wat de toekomst zal brengen op de No Waste Challenge Exhibition, waar de zestien winnende projecten van WDCD’s wereldwijde No Waste Challenge te zien zijn. Samen weerspiegelen deze fantasierijke oplossingen wat het veld van het regeneratief ontwerpen aan talent en nieuwe ideeën te bieden heeft.

Een afterparty om nooit te vergeten | Om het festival in stijl af te sluiten, worden alle bezoekers uitgenodigd voor een afterparty in het Internationaal Theater Amsterdam. Dit jaar bundelt WDCD de krachten met brancheorganisaties ADCN en BNO om een onvergetelijke avond vol muziek, dans en goede gesprekken in het beste gezelschap neer te zetten.

Meer weten? | Wil je meer weten? Volg WDCD op Facebook, Instagram en Twitter voor het complete programma, het laatste nieuws en eventuele aanvullende programmering in aanloop naar het evenement. Ga voor meer praktische informatie over WDCD Live Amsterdam 2022, inclusief toegangs- en veiligheidsbeleid, naar:

www.whatdesigncando.com/events/wdcd-live-amsterdam-2022/practical-details

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek