'50 miljoen zorguren te winnen door verlagen regeldruk'

21 MRT 2022 12:00 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Mirella Minkman, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Onderzoek bevestigt: ‘Groot tekort arbeidsmarkt is onvermijdelijk, vooral in de wijk’ | ActiZ

Er komen bijna 50 miljoen zorguren bij wanneer administratieve lasten voor zorgmedewerkers verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat zorgwerkgeversorganisatie ActiZ liet uitvoeren. De branchevereniging onderzocht mogelijkheden om de arbeidsmarkt in de zorg te verruimen. Het onderzoek toont aan dat het verminderen van administratieve lasten verreweg de meeste impact heeft. Door het verlagen van administratieve lasten daalt de werkdruk met 33 procent.

Volgt natuurlijk de vraag: hoe verlaag je administratieve lasten in de zorg? Door op een andere manier naar zorg te kijken. Kijk met een “ontregelblik” naar de zorg. Om tijd te winnen, is het inderdaad van belang om regels efficiënter in te richten. Door bijvoorbeeld heldere werkprocessen en gebruiksvriendelijke (digitale) systemen.

Nog belangrijker dan efficiëntie, is het aanpakken van de ervaren regeldruk. Zorgprofessionals zien de nut en noodzaak van verschillende regels en registraties niet. Al is een zorgprofessional maar weinig tijd kwijt met een dergelijke registratie, de ervaren moeite is wel heel groot. Als je dat kan aanpakken, is de gewonnen werkplezier groot.

In plaats van alleen ervaren regeldruk te verminderen, moeten we ook ervaren regeldruk voorkomen. Dat is een wezenlijk andere insteek. Door de behoeften van zorgprofessionals als uitgangspunt te nemen, hen te betrekken in het proces, kun je regels en registraties inzetten op een manier die de zorgprofessional ondersteunt. Zodat zorgmedewerkers dat als zinvol ervaren.

Mirella Minkman is bestuursvoorzitter Vilans en hoogleraar aan Universiteit Tilburg/TIAS op de leerstoel ‘Innovatie van organisatie en bestuur van de langdurende integrale zorg’.

Meer binnen de rubriek Gezondheidszorg