Weekendweer: zaterdag veel wind en kans op windstoten

05 JUL 2024 07:37 | Weeronline

Het weekend verloopt licht wisselvallig met kans op enkele buien, maar ook veel droge momenten met zon. Vooral zaterdagochtend moeten we rekening houden met enkele stevige buien, maar een groot gedeelte van de dag verloopt droog met ruimte voor de zon. Er staat een zeer stevige zuidwestenwind en daarbij is ook kans op windstoten bij maxima van 18 tot 22 graden. Zondag zijn vooral de kustgebieden gevoelig voor enkele buien. Elders is het vaker droog. Er staat beduidend minder wind en de maxima liggen zondag tussen 18 en 20 graden.

Afgelopen week leek soms meer herfst dan hartje zomer. Woensdag werd het slechts 14 tot 17 graden en regende het soms stevig. Dit weekend laten we deze lage temperaturen gelukkig achter ons, maar echt warm wordt het nog niet. Vrijdag is het 16 tot 20 graden. Daarmee is het nog steeds koel voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor de tijd van het jaar liggen tussen 19 en 24 graden. De dag begint op de meeste plaatsen droog, maar al vrij snel neemt de bewolking toe en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met (lichte) regen over het land.

Zaterdag eerst enkele buien, kans op windstoten

Zaterdagochtend trekt van west naar oost een buienlijn over het land, waardoor het overal enige tijd stevig regent. Tijdens de passage van de buienlijn is de wind vlagerig en neemt de zuidwestenwind flink in kracht toe. Het is gelukkig zeker niet de hele dag nat, want aan het begin van de middag trekken de buien via het oosten het land uit.

Hierachter is het overwegend droog en vanuit het westen gaat de zon overal geregeld schijnen. Met maxima van 18 graden vlak aan zee tot lokaal 22 graden in het uiterste oosten wordt het iets warmer dan voorgaande dagen, maar echt lekker buitenweer is het dan niet. De wind bereikt zijn hoogtepunt pas nadat de buien zijn overgetrokken. Aan het einde van de middag staat er een matige tot aan de noordkust mogelijk een stormachtige zuidwester, 4-8 Bft. Bovendien zijn in heel het land windstoten mogelijk, waarbij de hoogste worden verwacht in het noordwesten en op de Waddeneilanden. Hier zijn uitschieters tot circa 95 km/uur niet uitgesloten. 

Overwegend droog tijdens Nederland-Turkije

Nu het Nederlands Elftal in de kwartfinale staat is de oranjekoorts flink toegenomen. Op steeds meer plekken kan je nu ook de wedstrijd buiten bekijken op een groot scherm. Het zou dan ook lekker zijn als het droog blijft en het ziet er best positief uit! In de avond neemt de wind snel in kracht af en is het een stuk rustiger dan overdag. Om 21:00 uur is het op de meeste plaatsen droog met nog even wat ruimte voor de zon. Daarbij ligt de temperatuur op ruim 15 graden, maar gedurende de wedstrijd koelt het wel enkele graden af. Een trui of een extra jasje meenemen naar het plein komt dan goed van pas.

Zondag slechts een enkele bui

Op de tweede dag van het weekend zijn verspreid over het land enkele buien mogelijk. Vooral in de kustgebieden is dit het geval. Verder landinwaarts is het vaker droog en schijnt de zon geregeld. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 18 tot 20 graden. Er staat veel minder wind dan op zaterdag en als het zonnetje even schijnt is het al snel heerlijk weer om erop uit te trekken.

Mogelijk warm zomerweer op komst

In de nieuwe week lijkt warme lucht ons land te veroveren. De temperatuur loopt flink op met op dinsdag mogelijk zelfs zomerse waarden van 25 graden in het binnenland. Daarbij is het eerst droog en ronduit zonnig, maar in de loop van de dag kunnen soms enkele (onweers)buien over het land trekken. 

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/5-7-2024-weekendweer

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws