Jelger Miedema Winnaar NK Veiligste Chauffeur 2023 

30 SEP 2023 17:15 | TVM verzekeringen

Vrachtwagenchauffeur Jelger Miedema uit Kreileroord is de winnaar geworden van het NK Veiligste Chauffeur 2023. Op het TT Circuit in Assen was Miedema zaterdag de sterkste van alle 16 finalisten. Richard Pieters (Hoogeveen) en Rob van der Hoek (Oostvoorne) legden beslag op de tweede en de derde plaats. 

Miedema was volgens de jury excellent in zijn voertuigbeheersing. Met pure controle maakte hij constant de goede keuzes. ”Ik ben ontzettend trots! Mooi om nu te winnen nadat ik vorig jaar als tweede eindigde. Deze bokaal krijgt een mooi plekje thuis", reageerde de 21-jarige Miedema, beroepschauffeur bij J. Miedema Transport.  

De 16 finalisten legden allemaal vier proeven af, waarna er slechts drie finalisten doorstoomden tot de grote finale. Tijdens de finale-opdracht werd behendigheid gekoppeld aan alle aspecten van verkeersveiligheid en voertuigcontrole. 

Het NK Veiligste Chauffeur vormde het hoogtepunt van de TVM Awards, de naam van het veiligheidsprogramma van TVM verzekeringen. De voornaamste doelstelling van de TVM Awards is het creëren van meer bewustwording voor veilig rijgedrag onder alle weggebruikers en zodoende een bijdrage leveren aan de transport- en verkeersveiligheid in Nederland. Uit handen van Michel Verwoest, CEO van TVM verzekeringen, ontving Miedema de loodzware TVM Award die hoort bij het NK Veiligste Chauffeur. 

7 andere TVM Awards uitgereikt 

Naast het NK Veiligste Chauffeur werden er vandaag 7 andere TVM Awards uitgereikt aan een beroepschauffeur (Ridder), BBL-student chauffeur wegvervoer (NK Veiligste Chauffeur Junior) en transportondernemingen. De TVM Award Veilig Transport, MVO, Innovatie, Prestatie in de sector en Duurzaamheid zijn prijzen waar naast een jury ook het publiek haar stem kon laten gelden.  

Ridder  

De TVM Award Ridder 2023 werd uitgereikt aan André Rezelman. De chauffeur van transportbedrijf Tas Transport uit 't Zand won de Award omdat hij een verongelukte auto met zijn kraanwagen uit het water takelde. Samen met een andere aanwezige trok hij de op de kop in de sloot liggende auto omhoog en redde op dat moment de levens van de drie inzittenden. 

NK Veiligste Chauffeur Junior 

Thijs Laurenssen is de winnaar van de eerste editie van het NK Veiligste Chauffeur Junior. Vier BBL-studenten Chauffeur Wegvervoer namen het tegen elkaar op en legden een uitdagend parcours af. Laurenssen was volgens de jury het sterkst op het gebied van voertuigbeheersing, was alert en had goed door wat er in zijn omgeving gebeurde.  

Veilig Transport 

Transportonderneming Euser uit Barendrecht won de TVM Award Veilig Transport. Daniel Spetter nam de TVM Award in ontvangst uit handen van jurylid Henrik de Leeuw, directeur van JobTrans. Euser won de prijs omdat het bedrijf op een innovatieve manier bezig is met schadepreventie. Juryrapport: “Het bedrijf verzamelt data en stuurt daarmee haar chauffeurs bij. Er wordt gestuurd op basis van gedrag en niet op basis van rijvaardigheid. Dat werkt erg succesvol en is verfrissend en kan als voorbeeld voor de gehele sector dienen.” 

MVO 

Transportonderneming Melis Logistics uit Duiven won de TVM Award MVO. Marwin Melis nam de TVM Award in ontvangst uit handen van jurylid Rob Stomphorst, woordvoerder bij Veilig Verkeer Nederland. Melis Logistics won de prijs omdat het bedrijf vol inzet op diversiteit en een sociaal beleid. Een voorbeeld hiervan is de sociaal planner die ze in huis hebben. Juryrapport: “De mindset van de chauffeur is de allerbelangrijkste factor wanneer het op veiligheid op de weg aankomt. Dat bepaalt namelijk hoe iemand in zijn of haar vel zit. Melis kijkt met de sociaal planner op een andere manier naar haar chauffeurs, want ze worden gezien en gehoord. Dat maakt grote impact.” 

Innovatie 

Nijwa/Tielbeke won de TVM Award Innovatie. Jeroen Vaessen van Nijwa Zero en Eric van den Beld van Tielbeke namen de TVM Award in ontvangst uit handen van jurylid Edwin van Erp, division-manager bij Continental Benelux. Nijwa/Tielbeke won de prijs omdat de bedrijven met hun initiatief voor een gezamenlijk laadplein voorwaarden scheppen voor de energietransitie. Juryrapport: “Krachten en middelen worden gebundeld om een stap te zetten richting het gezamenlijke doel in 2025 en 2030. Het initiatief heeft de potentie om schaalbaar als voorbeeld te dienen voor de rest van de sector en zo elektrisch rijden makkelijker te maken.” 

Prestatie in de sector 

Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten (O.S.C.) won de TVM Award Prestatie in de sector. Willem Bos en Ruud Vrakking namen de TVM Award in ontvangst uit handen van jurylid Gabby Delhaas, Manager Instroom & Mobiliteit bij Sectorinstituut Transport en Logistiek. O.S.C. won de prijs omdat de stichting met beperkte middelen al ruim 30 jaar grote impact maakt. Juryrapport: “Impact op chauffeurs en op de directe omgeving door bijvoorbeeld voorlichting te geven op basisscholen over de dode hoek. O.S.C is breed zichtbaar en zet het vak van beroepschauffeur en de sector in een positief daglicht.” 

Duurzaamheid 

Transportonderneming Ploegam uit Oss won de TVM Award Duurzaamheid. Gijs Ploegmakers en Chris Ploegmakers namen de TVM Award in ontvangst uit handen van jurylid Charles Engelaar, Director Marketing Communications bij Volvo Trucks Nederland. Ploegam won de prijs omdat het bedrijf een fundamentele en integrale aanpak op alle duurzaamheidsfronten heeft. Juryrapport: “Dat is nodig in deze energietransitie. Het bedrijf heeft een duidelijke ambitie waar ze willen staan: emissieloos in 2025. Ploegam voert zelf de regie en is zelfvoorzienend. Dat geeft het krachtige signaal aan de sector dat de transitie echt mogelijk is.” 

De TVM Awards is een initiatief van TVM verzekeringen met steun van acht betrokken partners. De partners zijn: Volvo Trucks Nederland, JobTrans, Continental Benelux, Van Eijck Groep, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Veilig Verkeer Nederland, Bumper, ANWB en Eye Wish. 

Jelger Miedema - Winaar NK Veiligste Chauffeur 2023 André Rezelman - Winnaar TVM Award Ridder Thijs Laurenssen - Winnaar NK Veiligste Chauffeur Junior Euser - Winnaar TVM Award Veilig Transport Melis - Winnaar TVM Award MVO Nijwa/Tielbeke - Winnaar TVM Award Innovatie Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten - Winnaar TVM Award Prestatie in de sector Ploegam - TVM Award Duurzaamheid

 

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek