In seizoen 2022-2023 presenteren Het Nationale Theater & HNTjong een breed scala aan producties van regisseurs Eric de Vroedt, Noël Fischer, Eline Arbo, Erik Whien, Nina Spijkers, Casper Vandeputte en Dimphna van Kempen.
4 nieuwe ensembleleden
Per aankomend seizoen treden Esther Scheldwacht, Fjodor Jozefzoon, June Yanez en Emma Buysse toe tot het acteursensemble van Het Nationale Theater. Scheldwacht en Buysse maken aan het begin van het seizoen hun officiële debuut als ensemblelid in De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt. Fjodor Jozefzoon (Edward II) zal onder meer schitteren in QUEER PLANET van Noël Fischer. En June Yanez, die vorig seizoen in de voorstelling Yerma van Eline Arbo speelde, zal aankomend seizoen weer met Arbo samenwerken en haar debuut als ensemblelid maken in De jaren; een toneelbewerking van de hitroman van Annie Ernaux.
3 nieuwe Nederlandse theaterstukken
Het Nationale Theater presenteert tevens drie nieuwe Nederlandse theaterteksten. Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn) schreef in opdracht van regisseur Eric de Vroedt de tekst voor Laagland, De Vroedt zelf schreef de tekst van De eeuw van mijn moeder en Jibbe Willems schreef voor regisseur Noël Fischer een moderne toneelbewerking van Godfried Bomans’ kinderboek Erik of het klein insectenboek.
2 bejubelde voorstellingen eindelijk in première
Zowel De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt als Every Briliant Thing van Erik Whien gaan volgend seizoen eindelijk officieel in première en beginnen aan uitgebreide tournees door het land.
1 vraag: hoe houd je je staande in deze kapotte wereld?
Belangrijke thematische ijkpunten in de voorstellingen van aankomend seizoen zijn groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, de zoektocht naar identiteit en de erfenis van ons koloniale verleden.
“Het zijn voorstellingen over mensen die zich staande proberen houden in een wereld die volledig overhoopligt met zichzelf. Ze zoeken houvast in afkomst, gender, sociale klasse of in persoonlijke obsessies.” – Eric de Vroedt, artistiek leider
In de stukken Laagland en Coriolanus ligt de focus op het politieke machtsspel, het bestuurlijke falen en de groeiende maatschappelijke ongelijkheid. Erik of het klein insectenboek (8+) en Laagland raken aan het thema van klimaatverandering. In Tijd zal ons leren en De eeuw van mijn moeder duiken we in ons koloniale verleden en in QUEER PLANET en De jaren start een zoektocht naar identiteit.
Hieronder staan de 11 producties van seizoen 2022-2023 op volgorde van premièredatum.
De eeuw van mijn moeder | regie: Eric de Vroedt
Familiedrama | Kolonialisme | Nederlands-Indië
Na de zomer begint het seizoen direct met een grote klapper. De enthousiast onthaalde voorstelling van Eric de Vroedt, De eeuw van mijn moeder, gaat eindelijk toeren. De Vroedt schreef deze marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht), die van Nederlands-Indië naar Nederland emigreerde. Het is een persoonlijk en tegelijkertijd universeel familieverhaal over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en het leven.
Te zien vanaf vrijdag 2 september 2022 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag
“Vijftien acteurs en muzikanten spelen, zingen en dansen het bewogen leven van mijn Indische moeder” – Eric de Vroedt
QUEER PLANET | regie: Noël Fischer
Identiteit | Community | Viering
Noël Fischer, de regisseur die ons afgelopen jaar de spectaculaire voorstelling Trojan Wars gaf, maakt aankomend najaar QUEER PLANET - een confetti-voorstelling die heersende normen bevraagt, hokjes afbreekt en bovenal queerness viert. Verwacht een knallende avond met acts, songs, performances, een DJ en een volledige queer cast bestaande uit onder meer Rick Paul van Mulligen en Fjodor Jozefzoon.
Première: zaterdag 8 oktober 2022 in Theater aan het Spui, Den Haag
“QUEER PLANET is een oproep tot radicale vrolijkheid en absolute vrijheid!” – Noël Fischer
Maatschappijkritiek | Levensverhaal | Annie Ernaux
In De jaren – naar de hitroman van de Franse schrijver Annie Ernaux - vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en groeit uit tot schrijfster. Door de lens van persoonlijke foto’s, liedjes en nieuwsberichten vertelt De jaren een verhaal over emancipatie, vrouw-zijn en klassenverschillen; een haarscherpe analyse over onze tijd.
Première: vrijdag 21 oktober 2022 in Theater aan het Spui, Den Haag
“Toen ik De jaren van Annie Ernaux las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven.” - Eline Arbo
Erik of het klein insectenboek (8+) | regie: Noël Fischer
Klimaatverandering | Godfried Bomans | HNTjong i.s.m. Stadsschouwburg Utrecht
Deze familievoorstelling is een gemoderniseerde versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek. Een visuele en muzikale voorstelling over de avonturen van een jongetje in het rijk van de insecten, tegen de achtergrond van bijensterfte en klimaatverandering. Regisseur Noël Fischer en tekstschrijver Jibbe Willems werken na verschillende successen opnieuw samen in dé kerstvoorstelling van 2022.
Première: donderdag 22 december 2022, Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht
“Onze Erik heeft een missie. Hij wil de insecten helpen door het afval op te ruimen en mensen tot de verantwoordelijkheid roepen. Een kleine Greta Thunberg dus.” – Noël Fischer
A Country Inside My Head (12+)| regie: Dimphna van Kempen
Waargebeurde verhalen | Integratie | HNTjong
A Country Inside My Head is gebaseerd op waargebeurde verhalen van jonge vrouwen die naar Nederland zijn gekomen uit o.a. China, Kenia, Yemen, Bulgarije, Ghana, Libië & Somalië. In de voorstelling volgen we Afia (gespeeld door Kimberley Agyarko) die een aantal jaar geleden met haar ouders vanuit Ghana naar Nederland is vertrokken. Zij maakt een film voor haar zusje, die binnenkort dezelfde reis zal afleggen. Met de film hoopt Afia haar zusje voor te bereiden op het leven in Nederland en te laten zien hoe je als jonge vrouw een nieuw leven kunt opbouwen in een vreemd land.
A Country Inside My Head is 1 van de 5 beste jeugdtheatervoorstellingen van 2021 volgens het NRC.
Te zien vanaf vrijdag 20 januari 2023 in Zaal 3, Den Haag
Every Brilliant Thing | regie: Erik Whien
Ode aan het leven | Solovoorstelling | Publieksparticipatie
Aan het begin van 2023 gaat de bejubelde voorstelling Every Brilliant Thing van Erik Whien eindelijk officieel in première. Een kind van zeven (gespeeld door Tamar van den Dop óf Bram Suijker) begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan, blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind. De solo Every Brilliant Thing is hartverwarmend, humoristisch en hoopvol, dicht gespeeld op én met het publiek.
Première: zaterdag 28 januari 2023 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag
“Het publiek doet mee met de voorstelling. Het is community theatre.” - Erik Whien
Coriolanus | regie: Nina Spijkers
Shakespeare | Politiek drama | Beeldvorming
Generaal Coriolanus (gespeeld door Yela de Koning) raakt verwikkeld in een politiek spel waarin beeldvorming, publieke opinie en persoonlijke ambitie de dienst uitmaken. Met Shakespeare’s Coriolanus stort regisseur Nina Spijkers (Laura H., The Nether) zich op een klassiek doch urgent stuk, waarin we zien wat er met een samenleving gebeurt als het gemeenschappelijk belang niet langer leidend is en opportunisme de boventoon voert.
Première: zaterdag 18 februari 2023 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag
“Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit is nu! Dit gaat over de boeren op het Binnenhof en de Capitool-bestormers, maar óók over de burgers in Groningen.” - Nina Spijkers.
STOM (10+) | regie: Casper Vandeputte
Psychologie | Muziek | HNTjong
In STOM is de wereld zo overweldigend dat de protagonist - Ziggy - uit protest stopt met praten. Haar vrienden, haar ouders, en psycholoog zijn radeloos. Ook als haar ouders wanhopig worden en haar vrienden geen zin meer hebben om iets met haar te doen, zwijgt Ziggy. Regisseur Casper Vandeputte maakte eerder de prijswinnende jongerenvoorstelling Bloedlink en de theaterhit De Gebroeders Leeuwenhart. De muziek is van Kaspar Schellingerhout.
Première: zaterdag 25 februari 2023 in Theater aan het Spui, Den Haag
“Wat beweegt iemand ertoe om niet meer mee te doen in deze wereld?” - Casper Vandeputte
Happy Days | regie: Erik Whien
Menselijke volharding | Vergankelijkheid | Beckett
In Happy Days heeft de wereld Winnie (gespeeld door Antoinette Jelgersma) in een benarde positie gebracht. Ze zit vast. Tot haar middel, in het zand. Alles wat ze nodig heeft is in de buurt: haar persoonlijke spulletjes, een grote handtas en man Willie (Jaap Spijkers). Ondanks haar benarde positie is ze vastbesloten om haar verdere leven opgewekt tegemoet te treden. Na het veelgeprezen Wachten op Godot, Eindspel en Krapps laatste band regisseert Erik Whien opnieuw een klassieke tekst van de legendarische toneelschrijver Samuel Beckett.
Première: zaterdag 15 april 2023 in Theater aan het Spui, Den Haag
“Ik heb mijn hart verpand aan Beckett.” - Erik Whien
Tijd zal ons leren | eindregie: Erik Whien
Kolonialisme | Verzetshelden | Slavernij
In de voorstelling Tijd zal ons leren vertellen Romana Vrede en OTION het verhaal van hen die weerstand boden en zich uitspraken tegen de ontmenselijking van slavernij in de koloniale tijd. De Orangkaya’s en Tula. De Marronages en Samori Ture, One-Tété Lokhay, Dutty Boukman en Dona Isabella. Zij droomden groots. Zij durfden te dromen. Over vrijheid, radicale vrijheid. Met de woorden van Romana Vrede en de muzikale voordrachten van OTION herschrijven we tijdens Keti Koti 2023 - precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij - de Nederlandse koloniale geschiedenis vanuit het perspectief van het verzet.
"Ik wilde al deze helden kennen. Ik wilde hun namen weten." - Romana Vrede
Première: zaterdag 1 juli 2023 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Laagland | regie: Eric de Vroedt
Stad versus land | Ongelijkheid | Politiek
In de samenleving van Laagland zijn groeiende ongelijkheid en de overheid de grote boosdoeners. De succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit) krijgt de opdracht klimaatneutrale waterwoningen te bouwen in een kleine gemeente, maar stuit op verzet van de lokale bevolking, onder aanvoering van Ferry (Mark Rietman). Centraal staat de steeds hoger oplopende spanning tussen de anywheres en de somewheres: de hoogopgeleide kosmopolieten die zich overal thuis voelen versus de mensen die geworteld zijn in de lokale gemeenschap en de grond waarop ze wonen.
Première: zaterdag 10 juni 2023 in Parktheater Eindhoven, Eindhoven
“Laagland schetst een hilarisch en ontluisterend beeld van Nederland anno nu.”- Eric de Vroedt
Het ensemble van Het Nationale Theater
Het Nationale Theater staat onder artistieke leiding van Eric de Vroedt. HNTjong staat onder artistieke leiding van Noël Fischer. Onze huisregisseurs zijn Eline Arbo, Erik Whien, Casper Vandeputte en Eva Line de Boer. Daarnaast werken we dit seizoen ook samen met de regisseurs Nina Spijkers en Dimphna van Kempen.
Het acteursensemble bestaat uit Soumaya Ahouaoui, Mariana Aparicio Torres, Emma Buysse, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Romana Vrede en June Yanez.
Dit is een origineel bericht van Het Nationale Theater
Ga naar alle berichten van deze organisatie.